Datum objave: 13. Veljača 2023

ZDRAVSTVO / U šibenskoj bolnici 49 - ero liječnika ima dopusnicu za rad u drugim zdravstvenim ustanovama

Diana Ferić
Diana Ferić

Prekršajnim sudovima prijavljeno je više liječnika iz zagrebačkih i splitskih zdravstvenih ustanova nakon što je u zdravstveno inspekcijskom nadzoru utvrđeno da su bez dopusnice radili u drugim zdravstvenim ustanovama, da nisu poštovali radno vrijeme u svojim bolnicama, a utvrđene su im i nepravilnosti u vođenju medicinske dokumentacije. Iz Ministarstva zdravstva navode kako su o svemu obavijestili ravnatelje ovih ustanova uime poduzimanja mjera sukladno Zakonu o radu. Zanimalo nas je kakva je situacija u šibenskoj bolnici.

Po riječima ravnatelja Kristijana Stipaničeva, u toj bolnici važeće odobrenje za dopunski rad ima 49 liječnika. To im se odobrenje, na temelju Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnika o mjerilima za davanje odobrenja zdravstvenom radniku za sklapanje poslova iz djelatnosti poslodavca izdaje na vrijeme od jedne godine, a u drugim ustanovama smiju raditi isključivo izvan radnog vremena i za svoj račun. Na pitanje kako se to kontrolira Stipaničev odgovara.

 “Što se tiče kontrole rada, sukladno nalogu Ministarstva zdravstva prema kojem se od svih zdravstvenih ustanova zahtijeva adekvatno vođenje evidencije o radnom vremenu u svrhu kontrole poštivanja radnih obveza zaposlenika provedena je prilagodba bolničkog informacijskog sustava radi transparentnog evidentiranja radnog vremena. Ta prilagodba podrazumijeva prijavu zaposlenika u sustav prilikom dolaska na radno mjesto, te odjavu po završetku radnog vremena, a voditelji odjela odgovorni su da se evidencije vode na propisani način”.

U Ministarstvu zdravstva najavljuju daljnje nadzore u bolnicama i privatnim zdravstvenim ustanovama diljem Hrvatske te da će o rezultatima izvijestiti javnost.

Iz kategorije: Vijesti