Datum objave: 10. Veljača 2023

DOMOVINSKI POKRET ODLUČIO / Nisu više dio Programske koalicije u Županiji i pozivaju vijećnike da daju ostavke

Diana Ferić
Diana Ferić

Domovinski pokret odnosno njihova vijećnica Višnja Gojanović nisu više dio takozvane Programske suradnje u Županiji no dolazit će na sjednice i, kako je na današnjoj konferenciji za novinare kazala Višnja Gojanović, glasat će po svojoj savjesti i to samo za one projekte koji su strateški i koji donose boljitak građanima Šibensko – kninske županije. Po riječimaMaria Kovača,  predsjednika šibenskog ogranka Domovinskog pokreta, smatraju da je daljnje održavanje na životu sadašnje Skupštine besmisleno jer je izgubila legitimitet pa će predložiti vijećnicima da podnesu ostavke kako bi Skupština bila raspuštena.

"Skupština je pretvorena u bojno polje, u poligon za nabacivanje blatom i ona je izgubila svoj, ne legalitet, nego legitimitet. Stoga mi više ne želimo biti dio te skupštinske većine. Znam da mi s jednom vijećnicom nismo presudni, jer će, ne povuče li još netko ovakav potez, skupštinska većina ostati na 22 vijećnika, dovoljno za funkcioniranje”, objasnio je Kovač.

Za njega je  nedavna konferencija za novinare Stipe Petrine, predsjednika Županijske skupštine na kojoj se obrušio na župana Marka Jelića još iz vremena njegovog vođenja Veleučilišta u Kninu pokazala da među njima nije više jaz nego "provalija koji niti jedna moste ne može premostiti".

„ Svjedoci smo da je već mjesecima na djelu jedna nesmiljena borba između dviju najjačih političkih grupacija u skupštinskoj većini. Mislim na borbu između Nezavisne liste Stipe Petrine i Stipe Petrine osobno i grupacije koja je oko župana Jelića pa i njega osobno. Sve je počelo s onom famoznom  propalom inicijativom da se sazove referendum o opozivu župana, negdje u ožujku prošle godine. Taj je sukob stalno tinjao i kulminirao je konferencijom za novinare predsjednika Skupštine uoči posljednje sjednice s koje se išlo za tim da se župana optuženi za kriminal, zlouporabu položaja i za otuđenje novca bez pravne osnove”, kazao je Kovač.

Vijećnica Gojanović je kazala da je razočarana načinom na koji funkcionira županijska vlast i da je mandat vijećnice prihvatila u najboljoj vjeri kako bi radila u interesu građana koji su je izabrali, a u radu skupštine najmanje je prilike za to.

Ja ću na sjednice dolaziti jer želim opravdati to što su me građani izabrali kao i 1000 ku a koje dobivam svakog mjeseca, ali ne smatram se dijelom koalicije. Pozvat ćemo vijećnike da daju ostavku i ja sam to prva spremna napraviti” istaknula je vijećnica Gojanović.

Na pitanje znači li to da odlaze u oporbu Mario Kovač nije potvrdio već se pozvao na pojam ekvidistance u politici.” Ne slažemo se ni s HDZ -om koji je sada službeno u oporbi niti s njihovim stavom da ne dolaze na sjednice, a građani ih za to plaćaju”, objasnio je Kovač.

Na novinarsko pitanje jesu li do sada sudjelovali u podjeli „fotelja” kazali su da njihovi članovi nisu nikad o tome razgovarali niti sudjeluje iti u jednom tijelu osim u jednom od skupštinskih odbora.

Iz kategorije: Vijesti