Datum objave: 08. Veljača 2023

SLUŽBENO / ŠKŽ ima više birača nego stanovnika zbog razlika u podacima popisa stanovništva i registra birača te metodologiji prikupljanja podataka za popis stanovništva i registar birača.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon objavljenih službenih državnih podataka na portalu ŠibenikNews o broju birača, odnosno broju punoljetnih građana s pravom glasa u Republici Hrvatskoj prema kojima Šibensko – kninska županija izbila ima više birača nego stanovnika te za čak 18,5 više birača nego punoljetnih stanovnika s pravom glasa, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac zatražila je očitovanje nadležnog Šibensko - kninske županije. U odgovoru Anite Mihaljević, voditeljice Upravnog odjela za opću upravu i imovinsko pravne poslove odsjeka stoji:

Poštovana, sukladno Zakonu o registru birača („Narodne novine“, broj: 144/12, 105/15 i 98/19), registar birača se vodi u obliku jedinstvene elektroničke baze podataka osoba koje imaju biračko pravo, a nadležno upravno tijelo županije odnosno Grada Zagreba vodi dio registra birača za područje za koje je ustrojeno kao povjereni posao državne uprave.
U registar birača koji vodi Upravni odjel za opću upravu, imovinsko-pravne i zajedničke poslove, Odsjek za opću upravu, osobna stanja građana i matičarstvo, upisani su svi birači hrvatski državljani s navršenih 18 godina koji imaju prebivalište u gradovima i općinama na području Šibensko-kninske županije.
Upisivanje u registar birača, sukladno zakonskim odredbama, obavlja se na temelju podataka iz drugih službenih evidencija odnosno iz evidencije o državljanstvu (primitak ili prestanak hrvatskog državljanstva), zbirke podataka o prebivalištu i boravištu građana kao i evidencije putnih isprava i evidencije osobnih iskaznica koje vodi Ministarstvo unutarnjih poslova. Dakle, podaci koji se upisuju u registar birača ne utvrđuju se isključivo za taj registar i njegovo vođenje nego se preuzimaju iz drugih službenih evidencija.
Prema članku 14. Zakona o registru birača, registar birača se svakodnevno ažurira na temelju obavijesti koje elektroničkim putem dobiva od nadležnih matičnih ureda (obavijest o umrlim osobama, promjeni prezimena po sklopljenom braku, promjeni osobnog imena, promjeni spola) i nadležnih policijskih uprava ili postaja prema mjestu prebivališta birača (prijava i odjava prebivališta, promjena adrese prebivališta, prijava osoba s navršenih 18 godina koje imaju prebivalište).
Vezano za navode iz članka objavljenog 6. veljače 2023. godine na portalu Šibenik news IZBORI & BIRAČI / Šibensko-kninska županija ima više birača nego stanovnika i čak 18,1 posto više birača od broja punoljetnih osoba s pravom glasa, skrećem Vam pozornost da razlika u brojčanim podacima popisa stanovništva i registra birača proizlazi iz različitih metodologija nastanka te provedbe i načina prikupljanja podataka za popis stanovništva u odnosu na način vođenja i upisivanja podataka u registar birača.
Prema službenim podacima državnih institucija Šibensko – kninska županija ima 179 birača više nego  stanovnika odnono 15 029 (18,1 posto) birača više nego punoljetnih građana s pravom glasa. Šibensko - kninska dožupanica Iris Ukić Kotarac prije godinu dana se bavila tom temom.
"S obzirom na lošu demografsku sliku županije i Hrvatske općenito, nastavno na situaciju s covid-om ali i "iskustva" s izborima i biračkim spiskovima (o potrebi redovitog ažuriranja da bi se izbjegao scenarij o tome da mrtvi glasuju), još 2022.godine, od službenice koja radi u županiji, zatražila sam decidiran odgovor o tome da li se birački spiskovi redovito ažuriraju. Službenica me uvjeravala da su svi podaci točni odnosno da se birački spiskovi redovito i točno ažuriraju s obzirom na podatke koji se upisuju u matice i koji podaci da su usklađeni s podacima iz MUP-a", kaže ona. Nakon što su objavljeni službeni podatci pnovno je zatražila objašnjenje i dobila odgovor koji smo objavili. 
Iz kategorije: Vijesti