Datum objave: 08. Veljača 2023

IN MEMORIAM / Umro je Miroslav Ćiro Blažević, legendarni nogometni mag i dobri duh Hrvatske.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Miroslav Ćiro Blažević legendarni nogometni mag i dobri duh Hrvatske, umro je danas u 88. godini života.
Ro
đen je 9. veljače 1935. godine u Dolcu na Lašvi, kao osmo dijete Katarine i Mate Blaževića. Sportsku karijeru započeo je kao 15-godišnjak, ali ne kao nogometaš. Prve uspjehe postigaoje u skijaškom trčanju. Bio je prvak Bosne i Hercegovine i Jugoslavije u tom sportu 1952. godine. Nogomet je počeo igrati u „Borcu” iz Travnika, a 1954. godine prešao je u zagrebaški „Dinamo” za koji nikada nije odigrao ni jednu službenu utakmicu jer je morao ići u vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka zaigrao je za zagrebačku „Lokomotivu” pa potom za „Sarajevo” i još neke klubove, a igračku karijeru u Jugoslaviji završio je u „Rijeci”. Iz „Rijeke” je 1963. godine prešao u švicarski „Sion”, pa u „Servette”, a igračku karijeru okončao je u klubu „Moutier” 1966. godine. U Švicarskoj je započeo trenersku karijeru. Prvi klub koji je vodio bioje nižerazredni „Vevey”. Nakon toga trenira „Sion” i „Lausanne Sport”, a vodio je i nogometnu reprezentaciju Švicarske. 1979. godine vratio se u Hrvatsku i postao trener „Rijeke” te konačno „Dinama” kojeg je vodio tako uspješno da ga je klub proglasio trenerom stoljeća jer je 1982. godine nakon 24 godine „Dinamu” donio naslov državnog prvaka. U NO „Varteks” od 2003. do 2005. godine bio je mentor današnjem izborniku reprezentacije Hrvatske Zlatku Daliću, u dva navrata bio je i trener NK „Zagreb”, a 2005. godine vodio je i splitski „Hajduk”.
Osim u
Švicarskoj, Jugoslaviji i Hrvatskoj, Miroslav Ćiro Blažević vodio je klubove u Francuskoj, Grčkoj, Sloveniji, Kini, Iranu, i BiH.
Bio je svjetski priznati vrhunski nogometni stručnjak koji je kao trener nogometne reprezentacije Hrvatske postigao epohalne uspjehe koje je nadmašio tek njegov učenik Zlatko Dalić. Stekao je časnu i nedostižnu titulu trenera svih trenera.
Ćiro Blažević bio je i jedna od najpopularnijih i najpozitivnijih osoba u javnom životu Hrvatske. Kao nogometni mag i još više kao dobri duh Hrvatske stekao je goleme simpatije, slavu i popularnost pa je njegova smrt golemi i nenadoknadivi gubitak.

Iz kategorije: Vijesti