Datum objave: 07. Veljača 2023

IMENOVANO NOVO KULTURNO VIJEĆE / Gradonačelnik odabrao samo žene i to uglavnom predstavnice ustanova u kulturi, predsjednica je Morana Periša

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon provedenog Javnog poziva za predlaganje kandidata za članove Kulturnog vijeća Grada Šibenika na koji je pristiglo 11 prijava, Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika, donio je Rješenje o imenovanju članova i predsjednika Kulturnog vijeća Grada Šibenika, a to su uglavnom djelatnice ustanova u kulturi iako bi bilo logičnije da to budu nezavinsni kulturni djelatnici, koji nemaju izravne veze s institucijama o čijem radu i financiranju bi i to vijeće trebalo voditi računa i koje se financiraju iz gradskog proračuna.

U Kulturno vijeće imenovane su: Morana Periša (Tvrđava kulture Šibenik) koja je ponovno i predsjednica, Angela Bujas (Konzervatorski odjel Šibenik), Lana Čala Martinović (likovna umjetnica), Ruža Raguž (Glazbena škola Ivan Lukačić) i Ines Nimac (HNK u Šibeniku) za članove, dakle sve članice osim Lane Čala  su zaposlenice ustanova koje kreiraju kulturni život Šibenika.

Predsjednica i članovi Kulturnog vijeća su, sukladno Zakonu o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, imenovani na rok od četiri godine.

Vijeće u svom radu ima zadaću kontinuirano pratiti i razmatrati stanje u pojedinim područjima umjetničkog i kulturnog stvaralaštva, davati prijedloge za poticanje njihova razvitka i unaprjeđenja, predlagati ciljeve kulturne politike i mjere za njihovo provođenje, stručne podloge i mišljenja. Vijeće u svom radu stručno vrednuje i ocjenjuje programe i projekte prijavljene na javni poziv, predlaže kriterije vrednovanja programa i projekata udruga, posebno razmatra mjere za poticanje i promicanje profesionalnoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva i kulturnog amaterizma u području svoje nadležnosti te gradonačelniku predlaže mjere za njihovo unaprjeđenje”, stoji u priopćenju koje smo dobili iz gradske uprave.

Tako će, primjerice, to vijeće ocijenjivati i programe Pjevačkog društva Kolo ili pak šibenske glazbene škole dok su visoko pozicionirane predstavnice tih institucija istodobno i članice Vijeća. Zbog toga bi bilo primjerenije da su imenovani ljudi koji su neovisni. Istina, Zakon o kulturnim vijećima propisuje da su svi članovi Vijeća dužni potpisati izjavu o nepristranosti i povjerljivosti te izjavu o nepostojanju sukoba interesa kojom potvrđuju da će procjenjivati samo one prijedloge u vezi s kojima nemaju nikakve materijalne ili druge interese.

Vijeće posebno razmatra mjere za poticanje i promicanje djelatnosti ustanova u kulturi, profesionalnog, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, kulturnog amaterizma i alternativnog stvaralaštva, projekata kulturno-umjetničkih manifestacija, programa obnove, sanacije i zaštite nepokretnih i pokretnih dobara kulturne baštine, te Gradonačelniku, odnosno Gradskom vijeću, predlaže mjere za njihovo unapređenje, što znači da će članice savjetovati, u neku ruku, same sebe.

Jedan bivši član Kulturnog vijeća pomalo u šali primjetio je kako je nepravedno što u Vijeću nema niti jednog muškarca te da bi u duhu donesenog Rješenja bilo dobro u njega imenovati  još i ravnatelje Muzeja grada Šibenika i šibenske gradske knjižnice!

Iz kategorije: Vijesti