Datum objave: 07. Veljača 2023

HRVATSKE ŠUME / Predsjedniku Uprave Dujiću je sumnjivo zapošljavanje prijatelja Marka Milića kao i Plenkoviću "ne - tema"

Diana Ferić
Diana Ferić

Četiri sata i 23 minute. Toliko je trebalo Hrvatskim šumama da prošle srijede odgovore na upit Telegrama o okolnostima zapošljavanja Nike Dujmovića, prijatelja glasnogovornika Vlade Marka Millića. i čovjeka čije je ime i prezime bilo jedini sadržaj Viber poruke koju je predsjedniku Uprave Hrvatskih šuma 2019. godine poslao Milić, piše Telegram.hr.

U odgovoru je bio priložen i PDF s tekstom traženog natječaja za prijem pripravnika, jer link na natječaj ne postoji, zbog promjene servera. Stvar se, međutim, unatoč brzom odgovoru Hrvatskih šuma – zakomplicirala. Pa su iz državne tvrtke odlučili presjeći priopćenjem za javnost, nakon kojeg više nisu htjeli odgovarati na konkretna i potencijalno neugodna pitanja na ovu temu. Primjerice, po kojem su internom dokumentu zaposlili prijatelja glasnogovornika Vlade, magistra agronomije, kad su po natječaju tražene isključivo osobe sa – šumarskom strukom.

Živi bolje nego ministar

O cijeloj nezgodnoj temi danas je u programu N1 televizije govorio i novi predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Nediljko Dujić. Koji, jasno, misli da “ima puno ozbiljnijih tema”, da je sve ovo “skretanje pozornosti” i da se, naravno, radi o “ne-temi”. Za koju očekuje da će se “povlačiti idućih dva mjeseca”.

Naravno da Dujić precizno zrcali stavove Andreja Plenkovića o aferi sa zapošljavanjima u Hrvatskim šumama. Prvo, Vlada je ta koja ga je postavila na sadašnju lukrativnu funkciju. S neto plaćom od skoro 4000 eura čovjek živi bolje nego ministar. I premijer. I predsjednik Republike.

Serija poraza pa – sjekira u med

Pritom, Dujić je – naravno – HDZ-ovac. Tko je vidio da netko tko nije u Stranci upravlja velikom državnom firmom. Štoviše, Dujić je, dok ga Plenković nije izvukao iz političkog naftalina, bio u gadnoj defanzivi. Prvo je koji dan prije njenog uhićenja predložio Josipu Rimac na listi HDZ-a za parlamentarne izbore, pa je HDZ kojeg je on vodio na lokalnim izborima 2021. godine prvi put u povijesti izgubio Šibensko-kninsku županiju, da bi krajem te godine zlosretni Dujić izgubio i u stranačkim izborima za novi mandat na čelu županijskog HDZ-a.

Netko drugi bi nakon takve serije poraza bio sretan da ga Stranka namjesti za direktora lokalnog stranačkog doma ili člana uprave gradske knjižnice u nekom malom mjestu uz more ili Dalmatinskoj zagori. Dujiću je, međutim, zahvaljujući Plenkoviću, sjekira upala u med, a u odgovornost gigantska državna firma s godišnjim prometom od 2,5 milijardi kuna i skoro osam tisuća zaposlenih.

Rat protiv “ne-tema”

Dakle, nimalo ne čudi da je čovjek na premijerovoj liniji rata protiv “ne-tema” i ostalih devijacija suvremenog hrvatskog društva. Ne čudi, međutim, ni njegova precizna procjena o tome koliko bi moglo trajati povlačenje ove “ne-teme”.

Naime, Telegramu je danas, istog dana kad je i zaprimljen, došao promptni odgovor na Zahtjev za pravo na pristup informacijama, koji smo poslali kad su Hrvatske šume odbile odgovoriti na daljnja pitanja o zapošljavanju prijatelja glasnogovornika Vlade. Na tom papiru je Dujićev potpis.

Za odgovor 180 puta dulje

Odgovor je, zapravo, obavijest o produljenju roka za odgovor, na ukupno 30 dana, što je zakonsko pravo nositelja tražene informacije. U ovom slučaju pozvali su se na dio zakona u kojem se produljenje roka omogućuje ako se traži više informacija i kako bi se osigurala njena “potpunost i točnost”.

Za precizne detalje o cijelom poslovnom putu Nike Dujmovića – dok su o tome iz ove državne firme htjeli odgovarati – trebalo je, dakle, nekoliko sati, a za pitanja vezana gotovo isključivo uz ishod pripravničkog natječaja iz 2018. godine trebat će im 30 dana. Ili cca 180 puta više. Jer im je, dakako, posebno stalo da dobijemo “potpune i točne informacije”.

Ili to, ili je predsjednik Uprave procijenio da bi bilo dobro da se priča malo rastegne. Jer, tako je to u Hrvatskoj, jednu aferu vrlo brzo smijeni, druga, treća, deseta i za 30 dana bi se publika mogla u čudu pitati kakve sad Hrvatske šume, kakav Marko Milić i kakve poruke. Kao što se, je li, danas mnogi moraju prvo dobro koncentrirati kad im se kaže Ina, plin i OMS – upravljanje.

Tako da, kad Dujić procijeni da bi ova “ne-tema” mogla trajati još nekih dva mjeseca, čovjek ne govori napamet. Nego se već, iako “ima puno ozbiljnijih tema”, sav dao u to da javnosti podastre “potpune i točne” informacije.

Iz kategorije: Vijesti