Datum objave: 07. Veljača 2023

POTRES U TURSKOJ I SIRIJI / Hrvatska pomaže stradalima u Turskoj i Siriji. Krenuo je hrvatski tim za traženje i spašavanje, a Crveni križ i Caritas prikupljaju pomoć i novac za stradale.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska pomaže stradalima u katastrofalnim potresima u Turskoj i Siriji. Prema najteže stradalim gradovima lrenuo je hrvatski stručni tim za traženje i spašavanje, a Hrvatski Crveni križ i Caritas organiziraju akcije prikupljanja pomoći i novca za stradale iako Turski i Sirijski Crveni polumjesec još nisu u stanju napraviti procjenu potreba na terenu. Turski Crveni polumjesec uputio je poziv svima da se zasad suzdrže od slanja humanitarne pomoći kako se ne bi ometao proces spašavanja ljudi iz ruševina te kako bi vozila hitnih službi mogla nesmetano prolaziti. Hrvatski Crveni križ stavio je svoje ljudske i druge resurse u stanje pripravnosti te je spreman reagirati kad se za to iskaže potreba. Organiziraju se i izvanredne akcije prikupljanja krvi s obzirom na to da su potrebe iznimno velike.
Hrvatski Crveni križ moli za strpljenje sve koji su se javili sa željom da pomognu jer su u ovome trenutku iskusne i posebno educirane ekipe na terenu fokusirane na spašavanje ljudskih života i tek se rade procjene svih potreba koje će biti dugoročne.
Hrvatska pomoć šalje preko Mehanizma za civilnu zaštitu EU-a na koji su se hrvatske službe odmah prijavile i stavile na raspolaganje.

Novčanu pomoć za Tursku i Siriju može se uplatiti na telefon Caritasa 060 9010, dok Crveni križ još nije objavio donatorski broj telefona, ali će to učiniti tijekom dana.

Foto: haberturk.com

 

Iz kategorije: Vijesti