Sidebar Menu

Datum objave: 02. Veljača 2023

MIRNI PROSVJED I U ŠIBENIKU / U subotu se građnke i građani okupljaju na Poljani radi zaštite i promocije ženskih prava u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Mirno okupljanje građanki i građana radi potrebe promicanja i zaštite ženskih prava bit će održano i u Šibeniku, u subotu, 4. veljače, godine s početkom u 8 sati i 30, a organizatori su Šibenska udruga mladih i udruga Fotopoetika.
U prošloj godini 14 je žena smrtno stradalo od strane bliskih muških osoba (muževa, partnera, sinova i druge rodbine). Svake je godine daleko veći broj žena u odnosu na muškarce žrtva cijelog niza prekršajnih i kaznenih djela. Osim fizičkog, žene su najčešće žrtve i psihičkog, seksualnog, ekonomskog i institucionalnog nasilja na svim razinama u našem društvu.

Unatoč hrabroj i dugotrajnoj borbi kojom su izborena temeljna prava za žene, ona se i dan-danas dovode u pitanje, najčešće u okrilju radnih skupina, tijela i institucija, uključujući vjerske institucije, u kojima mahom sjede samo ili većinom muškarci. Ženska tijela mape su različitih oblika diskriminacija, nepravde, nasilja dok se istovremeno sustavno radi na onemogućavanju pristupa cjelovitom i znanstveno utemeljenom građanskom i seksualnom odgoju i obrazovanju.
Odnedavno, pojavila se inicijativa koja i muškarce, kao i žene, želi prikazati u tradicionalnom odnosu hranitelja i inkubatora za djecu, a koja se skriva iza plašta vjerskih sloboda iako joj promiče  javno, službeno, institucionalno zaleđe. Takva inicijativa, u kojoj su muškarci još jednom u usta uzeli ženska tijela i slobode, a koja se krivo predstavlja kao molitva u stvari je prosvjed onog dijela društva kojemu smeta jednakopravnost, sloboda mišljenja i različitosti. Skriveni iza konstrukta vjerske slobode, a u želji da otmu tuđa, teško stečena i izborena prava, pokušavaju nametnuti ideologiju u kojoj se žene još jednom briše, pretvara u objekte i predmete muške želje, robu kojom mogu trgovati ili upravljati prema vlastitoj ambiciji. Ne smijemo dozvoliti da se u Republici Hrvatskoj odigrava poljski scenarij u kojem silovane djevojčice postaju zarobljenice državnog i zdravstvenog sustava i pod prisilom rađaju. Ne smijemo dopustiti se žene ponovno definira isključivo kroz ulogu majke ili sluškinje.
Ovo nije vrijeme u kojem se ženama govori kako da misle, što da obuku ili kako se trebaju ponašati. Ovo nije grad u kojem se žene povlače pred pasivnom agresijom fundamentalista. Ovo je grad koji njeguje demokratičnost, ovo je vrijeme koje prihvaća različitosti, ovo je država u kojoj društvo (a posebno žene i muškarci koji znaju da su partneri i partnerice) čuva i njeguje Ustavna prava i Ustavne slobode teško izborene stoljetnim trudom naših majki, baka i prabaka. Dođite zato na Poljanu u subotu ujutro i pokažite da su žene jednako majke, poslovnjakinje, znanstvenice, poduzetnice, kućanice, njegovateljice, bankarice te da je brojnost ženskih uloga često uvećana povlačenjem muškaraca zbog stereotipnih predodžbi o muškosti.
Muškarci, dođite u subotu i pokažite da ste očevi, obrtnici, odgajatelji, poduzetnici, njegovatelji, znanstvenici i da nećete dozvoliti da vas se svodi na skučenu ulogu hranitelja i autoriteta bez osnove. Pokažimo partnerstvo u kojem su svi jednako vrijedni kao jedinu moguću i ispravnu osnovu zdravog društva, umjesto lažnih nadmetanja i podmetanja u ime fiktivnih autoriteta. 
Sve sudionike i sudionice molimo da poštuju činjenicu da se radi o mirnom okupljanju kojim se slavi i ističe te u prvi plan dovodi činjenica da živimo u demokratskom i pluralističkom društvu u kojem je mir, razumijevanje i tolerancija apsolutni prioritet i osnova međusobnog funkcioniranja te da sve uvredljive, nasilne poruke, komentare ili djela nećemo tolerirati, poručuju organizaotice Maja Šintić i Snježana Klarić.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.