Datum objave: 28. Siječanj 2023

BAŠTINA / Na internetu se prodaje fotografija veslača VK „Krka” iz 1933. među kojima je i Božo Stošić, začetnik ideje dječjeg festivala u Šibeniku, današnjeg MDF-a,

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Po visokoj početnoj cijeni od 66,23 eura (499,01 kuna) ponuđena je na prodaju fotografija veslača Veslačkog kluba „Krka” iz 1933. godine. Pozornost privlači vrlo visoka početna akcijska cijena što govori o upućenosti kolekcionara u baštinsku vrijednost te fotografije snimljene u Šibeniku. Povijsne fotografije Šibenika i Veslačkog kluba „Krka” i inače su vrlo cijenjene i tražene među kolekcionarima, no ova ima za Šibenik posebno značenje zbog napisa na njenoj poleđini. Naime tu piše da sliku nekom tko na žalost nije imenovan, poklanja veslač „Krke” Božo Stošić.
Božo Stošić je za iznimno zanimljiva i za noviju povijest Šibenika značajna ličnost. Opširan tekst o njemu objavljen je u časopisu za kulturu sjećanja „Volim Šibenik” koji je dostupan na online kiosku issuu.com. Naime prema dokumentima iz 1957. i 1958. godine koje čuva Državni arhiv u Šibeniku upravo je Božo Stošić predsjednika Savjeta za kulturu Sekretarijata za kulturu Narodnog odbora Općine Šibenik predložio da Šibenik organizira dječji festival, festival dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu, a ne kako se najprije razmišljalo festival pjevačkih zborova. Iz dokumenata sa sjednice tog odbora vidljivo je da je zamisao da Šibeniku, tada perspektivnom gradu rastućeg turizma, treba sadržajno slojeviti i programski bogat ljetni festival kako bi bio turistički uspješniji i uhvatio korak s razvojem i napretkom kulture u tadašnjoj NR Hrvatskoj dao slikar Josip Roca 1957. godine. No on nije definirao kakav bi to festival trebao biti. Tijekom rasprava o inicijativi Josipa Roce upravo je Božo Stošić predložio da šibenski ljetni festival koji se po Rocinoj zamisli morao razlikovati od festivala u drugim gradovima, bude dječji festival, odnosno festival posvećen djeci, dječjem stvaralaštvu i stvaralaštvu za djecu. Uz njega prvi šibenski dječji festival osmišljavali su i stvarali Josip Roca, Asja Marotti, Ivo Livaković, Petar Rončević, Branko Belamarić, Šime Guberina, Tomislav Relja, Živko Gojanović i Ilija Ivezić.

Božo Stošić, porijeklom je iz stare plemenite šibenske težačke obitelji Stošić Andrijaš čiji je najpoznatiji potomak don Krsto Stošić, svećenik, kanonik šibenskog Kaptola, kulturni djelatnik, povjesničar i sakupljač spomeničke građe, osnivač šibenskom Muzeja kralja Tomislava iz kojeg je nastao Muzej grada Šibenika.
Stošići Andrijaši bili su poznati vinogradari i vinari. Od vinograda u Donjem polju živjeli su dobro i pripadali su u red imućnijih šibenskih obitelji tako da su Božu, šibenskog gimnazijalca i sportaša mogli poslati na studij u Zagreb. Božo je studirao matematiku i fiziku, a početkom Drugog svjetskog rata pridružio se antifašistima. Nakon kapitulacije fašističke Italije 1943. godine borio se protiv okupatora u zaleđu Šibenika. Po završetku rata vratio se u Zagreb gdje su rođena njegova djeca, sin Divko i kćerka Nasja, udana Padovan. Nakon sedam zagrebačkih godina Božo Stošić se 1952. godine vratio u Šibenik gdje je postavljen za direktora Učiteljske škole, a uz to je kao profesor višim razredima predavao matematiku i fiziku te obnašao razne javne dužnosti među kojima je najvažnija bila dužnost predsjednika Savjeta za kulturu, institucije koja je kreirala cjelokupni kulturni život Šibenika u poratnim godinama.
Imao je brata i pet sestara. Njegov brat Ante otac je poznatog šibenskog intelektualca i glazbenika Joško Stošića Ćorde. Osim njega imao je sina Stipu i kćerku Dunju. Božine i Antine sestre su Anica, udana Gojanović Lasica, Marija, Udana Čičmir, Vida Udana Kronja i Tonka udana Barbača te Matilda koja je umrla mlada od tuberkuloze.
Božo Stošić je prije Drugog svjetskog rata 12 godina bio veslač u šibenskom VK "Krka". Umro je iznenada u 46. godini života. 

 

Iz kategorije: Vijesti