Datum objave: 25. Siječanj 2023

SHE FORCE - ŽENSKO LICE PODUZETNIŠTVA / Josipa Roman, umjetnica u kreaciji i pravljenju torta zbog slastičastva napustila obiteljski posao

Diana Ferić
Diana Ferić

Diplomirana ekonomistica Josipa Roman, Splićanka koja već više od 20 godina živi u Šibeniku, napustila je siguran posao u obiteljskoj tvrtki i svoj je hobi izrade kreativnih, maštovitih torta pretvorila u profesionalni posao. Prekvalificirala se u slastičarku i otvorila obrt pod nazivom “Tortomanija” Vješto se nosi s lojalnom i nelojalnom konkurencijom, a ono što je izdvaja je njezino majstorstvo izrade torta različitih oblika i s različitim figurama, od likova iz crtića do boca pića, brodova, automobila i drugih predmeta iz svakodnevnog života, a sve od zdravih sastojaka, bez umjetnih aroma. To su mala, slatka umjetnička djela, a s kupcima vrlo uspješno komunicira na društvenim mrežama.

Suprug i ja imali smo obiteljski posao. On je u njemu i danas, a ja sam s vremenom shvatila da su torte moja glavna zanimacija. Odlučila sam otići na prekvalifikaciju. Trebalo mi je dosta vremena da donesem tu odluku, ali to mi je bio izazov. To je kao da skočite s kopna u more i plivate kako znate. Inače sam kreativan tip. Tijekom studija sam izrađivala nakit, šivala. Torte sam počela raditi za moju djecu, pa prijatelje i onda sam shvatila da mi to dobro ide. Posebna su mi specijalnost izrada različitih figura U tome jednostavno uživam. Osim interneta kao najvećeg izvora informacija išla sam na dvije dvodnevne radionice. Znatiželjne sam prirode i sad otkrivam nove tehnike u teksturi fondanta na torti. Zabavljam se i učim uvijek nešto novo”, kaže Josipa.

Ističe kako se nije bojala izaći na tržište jer je znala da radi nešto novo, drukčije, a najviše joj je pomogla njezina Facebook stranica “Tortomanija”.

Torte sam počela praviti svom sinu i kćeri, za njihove rođendane, krštenja i razne prigode željela sam napraviti tortu kao na slici u časopisima. No, torte s figurama iz crtića koje sam nalazila na internetu isprva su mi izgledale kao science fiction. Prijateljica mi je otkrila fondan- šećernu masu kojom se prekrivaju torte i prave ukrasi. Naučila sam je sama praviti i krenula eksperimentirati s likovima i oblicima. Prva torta je bila s uzorkom iz crtića „Hello Kitty“ kćerki za treći rođendan. Tada sam se navukla i otišla na tečaj u Zagrebu gdje sam naučila osnove, a internet i mašta zaslužni su za ostalo“, priča Josipa. Kad vidite njezine torte najradije bi ih uokvirili i gledali stalno, ali naravno vrlo brzo nestanu, a u izradu nekim potroši i do 20 sati.”Nije mi žao da moje torte budu pojedene jer ostaju lijepe fotografije uspomene”, dodaje.

Za ulazak u poduzetničke vode pomogla joj je u prvom redu potpora supruga i djece koja su i izabrala naziv obrta. Iskoristila je u početku bespovratna sredstva HZZ – a za samozapošljavanje i od toga novca je kupila sve što joj je trebalo za pokretanje posla.

Razmišljam nekad o tome jesam li dobro postupila i zaključim da ni u čemu ne bi više uživala, pa ni u poslu za koji sam završila fakultet od ovoga što sada radim. Nema neke ustaljene kolotečine. Svaki dan mi je na poslu drukčiji, svaka torta je drukčija. i to je super. Zanimljivo je i ispunjava me”, iskreno će Josipa, a potvrda da radio dobro su fotografije zadovoljnih kupaca njezinih torta koje s različitih svečanosti objavljuju na društvenim mrežama.

 

 

Video

Iz kategorije: Vijesti