Datum objave: 24. Siječanj 2023

ISTRAGA O RUSKOJ JAHTI / Jahta je bila pod sankcijama koje nisu bile vidljive niti u jednom dokumentu, zabilježba je napravljena tek sada

Diana Ferić
Diana Ferić

Ono što hrvatske pomorske vlasti, a i ostale institucije, nisu bile u stanju učiniti gotovo godinu, sada su riješile začas i konačno upisale zabilježbu o sankcijama u upisni list sankcionirane jahte Irina VU, piše Jutarnji list.

Upis privremene mjere ograničavanja raspolaganja imovinom proveden je u četvrtak, 19. siječnja. Samo dan uoči obraćanja Olega Butkovića, potpredsjednika vlade i ministra mora, koji je u petak obznanio da je bilo problema sa sankcioniranom imovinom osoba koje se povezuju s Vladimirom Putinom, za koje je sam preuzeo punu odgovornost pa je odmah i prenio na trojicu iz sustava smijenivši šefa sigurnosti plovidbe, lučkog kapetana u Šibeniku i šefa murterske ispostave.

 Što će biti s posadom?

Još je uvijek otvoreno pitanje sudbine pomoraca, osobito zapovjednika broda, koji su jahtom otišli iz Hrvatske u Tursku još početkom listopada, ako ne i prije - iako je ona bila pod sankcijama i trebala je biti zapečaćena u betinskom škveru. Koliko se može čuti iz pomorskih krugova, riječ je o četiri pomorca sa splitskog područja i jednoj stjuardesi s područja BiH. Naravno, to će utvrđivati netko drugi.

Iako sankcije nisu bile vidljive mjerodavnim vlastima, odnosno nisu bile upisane ni u jedan državni informacijski sustav pa je jahta otplovila u suton čistih papira i mahnula Hrvatskoj, bit će zanimljivo ustanoviti na koji način je akcija organizirana i izvedena.

Jesu li, naime, ljudi s broda znali da se blokada ne vidi u sustavu, kako su to doznali i jesu li im lokalne pomorske vlasti zaista brod zapečatile, uručile službenu obavijest, kao što tvrde više razine vlasti, ili su im tek usmeno dojavili?

Iz kategorije: Vijesti