Sidebar Menu

Datum objave: 23. Siječanj 2023

DOBRO JE ZNATI / Kuhanje na plin navodno štetnije za zadravlje od života u gradovima sa zagađenim zrakom

Diana Ferić
Diana Ferić

Prema novom istraživanju, kuhanje na plin lošije utječe na vaše zdravlje nego život u gradu onečišćenom zbog posljedica prometa ili industrije. 

Premda profesionalni kuhari i kuhari amateri preferiraju plinske štednjake u odnosu na električne alternative, novo istraživanje pokazuje da plinska kuhala proizvode dušikov dioksid i sitne čestice – opasne toksine koji su sastavni dio plinova što ih ispuštaju vozila, prenosi Independent.   

Ako je to istina, takve tvari mogu iziritirati pluća i dospjeti u krvotok te tako povećati rizik od razvoja bolesti srca, raka, pa čak i Alzheimerove bolesti.

Djeca i stariji ljudi najosjetljiviji su na ovakvu vrstu onečišćenja zraka.

Jedna je studija pokazala da plinske peći uzrokuju nagli porast onečišćujućih tvari u zraku u zatvorenim prostorima i da one mogu biti puno veće od razine onečišćujućih čestica koje lebde uokolo prometnom gradskom ulicom.

Za potrebe istraživanja djeca su išla u školu s ruksacima opremljenim monitorima koji su evidentirali onečišćenje zraka, prenosi časopis New Scientist.

"Mnoga su djeca zapravo bila izložena većem zagađenju kod kuće u večernjim satima, dok je jedan od roditelja pripremao obrok na plinskome kuhalu, nego zagađenju zraka na putu do škole", rekao je prof. Frank Kelly s londonskog Imperial Collegea.

Plinska kuhala i astma 

Rezultati drugog istraživanja pokazuju da je svaki osmi slučaj astme koja se razvije u djetinjstvu u SAD-u zapravo posljedica izlaganja plinskim kuhalima u zatvorenim prostorima.

 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u:

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.