Datum objave: 20. Siječanj 2023

JOŠ O NESTANKU RUSKE JAHTE / Ministar Butković preuzeo odgovornost tako da je razriješio tri osobe među njima i šibenskog lučkog kapetana

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministar prometa Oleg Butković danas je rekao da je razriješio načelnika sektora koji je bio nadležan za provođenje kontrole, kao još dvoje ljudi.

Ja kao ministar preuzimam svu odgovornost i donio sam određene odluke u ministarstvu, pa i kadrovske; razriješio sam načelnika sektora za sigurnost plovidbe koji je bio dirketno odgovran javiti svim lučkim kapetanijama, lučkog kapetana u Šibeniku i voditelja ispostave u Betini. Ti ljudi to sigurno nisu učinili namjerno. Ovo je pogreška koja im se dogodila i vjerujem da se to više neće dogoditi jer su se sada poduzele mjere što se tiče nadzora tih jahti”, kazao je ministar.

Mi smo zapečatili tu jahtu, ali se u tom lancu dogodio određeni propust”, rekao je.

Ministar je kazao da su unutar ministarstva mora, prometa i infrastrukture napravljeni doređeni propusti.

Ukupno je pet jahti blokirano u Hrvatskoj, jedna od njih je početkom 10. mjeseca otplovila sa suhog veza kao što smo saznali i nalazi se u Turskoj. Unutar Ministarstva mora su napravljeni određeni propusti. Prvi se odnosi na samo pečaćenje i nadzor jahte: nikome ne možete objasniti da je u 7. mjesecu zapečaćena, a da je u siječnju nema. Drugi propust koji je ključan je propust pravovremene informacije svim lučkim kapetanijama u Hrvatskoj. Nemaju saznanja da postoji popis jahti koje su zapečaćene”, poručio je.

Nadam se da ćemo iz ovog izvući pouku i da nam se to više neće dogoditi”, dodao je ministar.

S ostalim jahtama nema probelma, potvrdio je. Ukinuta je svjedodžba i ovoj ruskoj i preostalim jahtama, dodajući da stoga ova ruska jahta nije sposobna ploviti.

Podsjetimo, luksuzna jahta Irina VU u vlasništvu ruskog oligarha Ališera Usmanova, bila je pod sankcijama EU-a te je imala zabranu isplovljavanja.

Bila je usidrena u Betini na Murteru, a potom je doplovila u Dubrovnik od kuda je u listopadu isplovila prema Turskoj, prethodno obavivši policijsku i graničnu kontrolu te kontrolu Lučke kapetanije. U istražne radnje uključila se i SOA.

 

Iz kategorije: Vijesti