Datum objave: 20. Siječanj 2023

MOŽDA NISTE ZNALI / Luka Šibenik promijenila je vlasnika i prešla u ruke globalne industrijske korporacije YILDIRIM iz Turske

Diana Ferić
Diana Ferić

Luka Šibenik, specijalizirana za pretovar fosfata i umjetnih gnojiva prešla je u ruke turske korporacije Yildirim koja je početkom studenog prošlegodine preuzela kutinsku Petrokemiju koja je od 2018. bila vlasnik ove šibenske tvrtke.

Proces procjene poslovanja Petrokemije i ključnih pokazatelja tzv. due diligence te pregovori trajali su nešto više od dvije godine.

Na čelu Luke Šibenik od studenog je Zvonimir Novak, Novak je dugo godina bio pomoćnik ministra gospodarstva zadužen za industriju. Najviše se bavio problematikom brodogradilišta, a u životopisu ima i poziciju predsjednika Uprave Brodogradilišta Kraljevica, koje je pripremao za privatizaciju. Iz Ministarstva je otišao ‘na vlastiti zahtjev‘ nakon dolaska  novog ministra Davora Filipovića. Novaka je kao vršitelj dužnosti ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt zamijenio Robert Blažinović, dosadašnji načelnik Sektora za industrijsku politiku unutar Uprave.

YILDIRIM je globalna industrijska grupacija koja je aktivna u devet sektora: metalurgija i rudarstvo, upravljanje lukama, mineralna gnojiva, energetika i trgovina energentima, logistika, međunarodna trgovina, građevinarstvo i nekretnine te financijske usluge. Počeci YILDIRIM Grupe datiraju iz 1963. godine, a grupa je od svog osnutka kontinuirano širila svoj fokus kroz nove podružnice. Poduzetništvom i stalnim inovacijama razvila se u industrijski diverzificiranu grupaciju tvrtki.

YILDIRIM je obiteljska tvrtka u stopostotnom u vlasništvu obitelji Yildirim. Braća Ali Riza i Robert Yuksel Yildirim druga su generacija obitelji i upravljaju poslovanjem tvrtke od 1995. godine. Tvrtka je dovršila svoju prvu međunarodnu akviziciju u Švedskoj 2008. godine. Nakon proboja, YILDIRIM Grupa je narasla i postala globalna sila s poslovnim operacijama u 54 zemlje na pet kontinenata koja zapošljava više od 18.000 ljudi.

Luka Šibenik treća je velika šibenska tvrtka koja je prešla u ruke stranaca. Dio bivšeg TLM -a IMPOL TLM je u slovenskom vlasništvu kao i Iskra brodogradilište Šibenik.

FOTO: Lider

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3