Datum objave: 20. Siječanj 2023

STIŽE SNAŽNIJE ZAHLAĐENJE/ Za danas je za cijelu obalu proglašeno žuto i narančasto upozorenje zbog pojačane i jake bure

Diana Ferić
Diana Ferić

U Hrvatsku stiže snažnije zahlađenje, a za subotu je za cijelu Hrvatsku izdan meteoalarm. Na Jadranu povremeno kiša, u unutrašnjosti snijeg, i to ponajprije u gorju, a susnježice i snijega nošenog jakim vjetrom može biti i uz obalu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni. Na Jadranu umjerena do jaka, na udare i olujna bura, a na jugu jako jugo koje će krajem dana okrenuti na buru. Najviša dnevna temperatura zraka od -1 do 3, a na Jadranu između 6 i 11°C.

Za danas iz Državnog hidrometeorološkog zavoda najavljuju umjereno do pretežno oblačno, mjestimice sa slabim oborinama.

U subotu će prevladavati oblačno vrijeme. U unutrašnjosti povremeno snijeg, češći na istoku i u gorju. Na Jadranu kiša, ali ponegdje i susnježica i snijeg, osobito uz obalu sjevernog i srednjeg dijela te u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar umjeren, ponegdje i jak sjeverni i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati jaka, na udare olujna, na sjevernom dijelu i orkanska bura, na južnom Jadranu jako jugo i jugozapadnjak, krajem dana u okretanju na buru. Najniža temperatura između -5 i 0, na Jadranu od 1 do 7 °C. Najviša dnevna uglavnom od -2 do 3, na Jadranu između 5 i 10°C, prenosi Index.

Zbog vremenskih uvjeta koji nas čekaju, za danas i sutra izdan je niz upozorenja, posebno za subotu, kada su upozorenja Meteoalarma izdana za cijelu zemlju.

Za danas je za cijelu obalu proglašeno žuto i narančasto upozorenje zbog pojačane i jake bure, s time da je za podvelebitski kanal izdano crveno upozorenje zbog jake, mjestimice i vrlo jake, a navečer i olujne bure.

Najjači udari vjetra, upozorava se, bit će od 65 do 130 km/h. U narančastom su Istra i Kvarner zbog jake bure u jačanju u vrlo jaku, u noći mjestimice i olujnu, s udarima vjetra od 65 do 110 km/h.

Sutra je pak za Istru, riječko područje, Kvarner te podvelebitsko područje izdan crveni meteoalarm zbog vrlo jake, olujne, pa i orkanske bure. Najjači udari vjetra u podvelebitskom dijelu mogli bi ići i do 180 km/h. Uz to, ponegdje, osobito podno Velebita, mogući su susnježica i snijeg i snježni pokrivač te poledica. Visina snijega trebala bi biti do 5 centimetara.

Iz kategorije: Vijesti