Datum objave: 17. Siječanj 2023

U SPOMEN NA SVETOG ANTU PUSTINJAKA / Hodoćašće u spilju u uvali svetog Ante i prigodno predavanje

Diana Ferić
Diana Ferić

U povodu obilježavanja spomendana sv. Ante Pustinjaka 17. siječnja, u organizaciji Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije večeras je održano stručno predavanje o rezultatima recentnih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja na kamenom inventaru crkve-špilje sv. Ante, u multimedijalnoj dvorani ‘Civitas sacra’ u Šibeniku. Predavanje je održano radi popularizacije i prezentacije novih spoznaja o ovom specifičnom i vrijednom kulturno-povijesnom spomeniku špiljske crkve, a održala ga je voditeljica istraživanja Petra Perlain, mag. konzervacije-restauracije. Putem slikovne prezentacije i opsežne fotodokumentacije predstavila je tijek i rezultate istražnih restauratorskih radova provedenih krajem 2022. g. na lokaciji crkve-špilje sv. Ante u Kanalu sv. Ante.

Istraživanja su bila fokusirana na kameni inventar crkvice - dva oltara i kamenicu. Provedene su stručne analize materijala i površina oltara i kamenice te prirodnih kamenih stijena špilje. Mikroskopski su pregledane sve površine, a provedeno je i uzorkovanje za analize štetnih topljivih soli, sastava žbuke i pigmenata u svrhu opisivanja i utvrđivanja zatečenog stanja kao i šteta uzrokovanih mikroklimatskim utjecajima i ljudskim čimbenicima.

Cjelokupno stanje objekta i njegove okolice je stručno fotodokumentirano te je izrađen prijedlog radova i troškovnik za buduću obnovu i restauraciju kamenog inventara. Rezultati istraživanja objedinjeni su i prezentirani u konzervatorsko-restauratorskom elaboratu kao prilog daljnjoj valorizaciji i revitalizaciji spomenika.

Crkva sv. Ante Pustinjaka jedan je od najznačajniji kulturno-povijesnih spomenika Kanala sv. Ante, neobična po svom smještaju unutar prirodne špilje koja je sakralizirana tijekom srednjeg vijeka. Specifična je i po tome što je kroz povijest služila kao mjesto koje su koristili pustinjaci, eremiti. Sakralnu funkciju objekt je izgubio tridesetih godina 20. st. prenamjenom u vojne svrhe raznim pregradnjama, koje su dovele do devastacije lokaliteta.

U objektu su tijekom zadnjeg desetljeća inicijativom JU Priroda Šibensko-kninske županije u suradnji s Muzejom grada Šibenika provedena sustavna arheološka i interdisciplinarna istraživanja te je izrađen arhitektonski projekt sanacije objekta prema smjernicama konzervatorske struke.

- Crkvica sv. Ante Pustinjaka prosperira i određenu zaštitu smještajem unutar zaštitne UNESCO kontaktne zone Tvrđave sv. Nikole, a poduzeta je inicijativa za njenom trajnom zaštitom na nacionalnoj razini i upisom u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sada kada imamo svu potrebnu dokumentaciju, veselimo se njenoj obnovi i ponovnoj sakralnoj funkciji koju nije imala preko 100 godina. – poručuje mr.sc. Anita Babačić Ajduk, ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije.

U suradnji Šibenske biskupije i JU Priroda za sve građane, vjernike i hodočasnike u 12:00 je drugu godinu zaredomorganizirano hodočašće crkvici sv. Ante, a zajedničku molitvu u spomen sveca zaštitnika našega kanala predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Događaj su i ove godine podržali i uveličali šibensko-kninski župan dr.sc. Marko Jelić te predstavnici županijske i gradske uprave.

Iz kategorije: Vijesti