Datum objave: 16. Siječanj 2023

JOŠ O "NESTANKU" JAHTE RUSKOG OLIGARHA IZ BETINE / U Ministarstvu mora nisu zabrinuti zbog toga što nitko ne zna kako je zapečačćena jahta završila u Tursku

Diana Ferić
Diana Ferić

Usred noći, još prije nekoliko mjeseci, iz betinske marine isplovila je jahta "Irina VU" i napustila Hrvatsku, iako je bila zapečaćena i nije smjela napuštati vez, kamoli zemlju čiju zastavu i nosi. Naime, država pripadnosti jahte je Hrvatska, luka upisa Split.

A zapečaćena je budući da su njezini navodni stvarni vlasnici – oligarh Alisher Usmanov i supruga mu Irina Viner Usmanov – prepoznati kao bliski prijatelji Vladimira Putina, ruskog predsjednika koji je pokrenuo brutalnu agresiju na susjednu Ukrajinu.

Ukratko, jahta je u Hrvatskoj bila pod međunarodnim sankcijama koje provodi i naša zemlja, ali im je umaknula. Treba svakako reći da je formalni vlasnik jahte tvrtka "Leraux Yachts (Cayman) Limited" s karipskih Kajmanskih otoka.

I odjednom nitko ništa ne zna..., piše Slobodna Dalmacija koja je odgovore na logična pitanja koja se nameću potražila u Ministarstvu mora.

Tema je planula tijekom vikenda – dakle, sredinom siječnja – ali pokazalo se da je jahta otišla iz Betine i Hrvatske još jesenas, 6. listopada. Prije sto dana!

Iz betinske marine novinarima je rečeno da je jahta najnormalnije otišla, "isplovila sasvim regularno, s urednim nalogom, kapetanom i posadom". A iz susjednog škvera, gdje je brod prethodno bio na suhom vezu, poručili su da "škver nije policajac", odnosno kako nije na škveranima da ikoga zaustavljaju, nego da su to trebale učiniti zadužene institucije.

OGRANIČENO PRAVO

Pa evo, kratko smo u nedjelju telefonski razgovarali s Alenom Gospočićem, državnim tajnikom u Ministarstvu mora, već spomenutim u prvoj rečenici teksta koji čitate.

Postoji li dokument koji kaže da je ta jahta pod sankcijama, zapečaćena, i znaju li sve nadležne državne službe za nj?      

Imamo međuresorsko i koordinacijsko tijelo na državnoj razini – na čelu mu je Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova – koje je zaduženo za sankcije. To tijelo donijelo je odluku da se plovilu o kojem govorimo priječi bilo kakav promet. I Ministarstvo mora to je provelo – zapriječilo bilo kakvo postupanje s brodom, zapečatilo ga, a vlasniku i posadi ograničilo pravo pristupa plovilu, kretanje oko plovila i isplovljenje. O svemu je obaviješten i predstavnik vlasnika. Dakle, sukladno odlukama državnoga koordinacijskog tijela i uputama Ministarstva mora, šibenska Lučka kapetanija, na čijem području se brod nalazio, dobila je nalog za pečaćenje broda.

Jesu li oko broda bile razvučene trake koje upozoravaju da je brod zapečaćen?

Trake su bile oko broda i plovilo je bilo jasno zapečaćeno!

Kako je onda brod nestao?

Pa dogodio se akt čiste krađe! Protiv Republike Hrvatske!

Kako je to moguće?

Govorimo o marini s gomilom brodova, otvorenom marinom koja nema nadzor i zaštitare od 0 do 24 sata.

Kako to nije vidjela Kapetanija?

Pa nemaju Ministarstvo mora i lučke kapetanije ovlasti nadzora ili praćenja.

Kada je uočeno da broda više nema u betinskoj marini, gdje je bio zapečaćen, oblijepljen trakama i odakle se nije smio pomaknuti?

Ministarstvo mora takve je informacije dobilo u tjednu koji je upravo za nama.

A brod otišao u Tursku prije tri mjeseca, još u listopadu?!

Ne znam ja je li brod tada otišao. To vi kažete, ja to ne potvrđujem, ali i ne demantiram.

Pa eno vam svi internetski servisi koji satelitski vrlo precizno prate kretanje brodova...  ‘Irina VU‘, jahta za odmor iz 2012. godine (Sunseeker Predator 115), isplovila je iz betinske marine 6. listopada 2022. godine u 10.14, a 9. listopada oko podneva bila u turskoj egejskoj luci Didim. Od 11. listopada u 8.35 - ‘Irina VU‘ je izvan dometa!

To vi istražite, vi ste istraživački novinar, mi još ne znamo gdje je brod

Ali, kako je moguće da je zapečaćeni brod neopaženo prošao – slikovito rečeno – tri razine: područje betinske marine, područje šibenske Lučke uprave i državnu granicu? Pa nisu se valjda svi udružili protiv Hrvatske, za račun ruskih oligarha?

Vi sada insinuirate, pretpostavljate i konstruirate...

I kada ćete doznati kada je brod otišao i tko je odgovoran?

Time će se baviti istražno tijelo koje će biti formirano u režiji državnog koordinacijskog međuresornog tijela koje vodi državni tajnik Matušić. U toj radnoj skupini, čiji osnivač je Vlada RH, sudjeluju sve sastavnice, uključujući i MUP, SOA-u...

Tek će biti formirano?! Zar nije trebalo već biti, jahta je odavno otišla...

Opet insinuirate... Mi nemamo dokaze za sve što vi tvrdite, to nisu utvrđene činjenice. Rekoh, mi ne znamo gdje je brod!

Kako i kada mislite doznati? Kako je zapečaćeni brod mogao dobiti prolaz kod granične pomorske policije u Dubrovniku?      

Ponavljam, sve okolnosti događaja utvrdit će nadležno istražno tijelo međuresorne državne radne skupine za sankcije. Kako bih ja to mogao sada znati?! Ja samo znam da je Ministarstvo mora učinilo sve po uputama radne skupine: zapečatilo brod i obavijestilo sve koje je trebalo obavijestiti...

Hm...

Oprostite, moram sada ići, već me čekaju...

Eto, to nam je u nedjelju kazao državni tajnik Alen Gospočić iz Ministarstva mora. Tek ćemo vidjeti što će biti dalje.

GOLEME RUPE

Rupe su goleme, odgovora još nema, ali pitanja su jasna: kako je moguće da jahta od 35 metara, koju je država članica NATO-a, EU-a i schengenskog protokola – jedna od "top 15" elitnih svjetskih zemalja – zapečatila, plombirala, zaustavila, izolirala, oblijepila, zapriječila... odlukom državnog tijela u kojem sjede dužnosnici svih mogućih službi nadzora, progona, obavještajnih agencija i slično, kako je moguće da ta hrvatska jahta "Irina VU" samo ode?!

Dok su svi budni i na straži?! Kako je, naime, moguće da nam je tako neopaženo i drsko ukradu, da pojma nemamo gdje je danas taj brod koji nosi hrvatsku zastavu, a matična luka mu je u Splitu?

A možda su imali ključ!

Čak ni internetski servisi za satelitsko praćenje kretanja brodova više joj ne nalaze trag. Na jednom od najpopularnijih vidljivo je sljedeće: "Irina VU", jahta za odmor iz 2012. godine (Sunseeker Predator 115), hrvatske nacionalne pripadnosti, isplovila je iz betinske marine 6. listopada 2022. godine u 10.14, da bi za tri dana, 9. listopada, oko podneva bila u turskoj egejskoj luci Didim.

Od 11. listopada u 8.35 – "Irina VU" je izvan dometa.

Rekli bi "Pipsi": "Gospođo, javite koja je vaša lokacija..." Kao da su znali da ćemo jednom tražiti Irinu

FOTO: Dnevnik.hr

Iz kategorije: Vijesti