Datum objave: 13. Siječanj 2023

NOVI USPJEH ŠIBENSKE BOLNICE / Ginekološki tim izveo prvu operaciju minimalno invazivnom kirurgijom vNOTES,

Diana Ferić
Diana Ferić

Prva vNOTES histerektomija s obostranom salpingoovarijektomijom, odnosno uklanjanje maternice, oba jajnika i jajovoda, izvedena je na odjelu ginekologije i porodništva u Općoj bolnici Šibensko-kninske županije. Tako su postali druga ustanova u Hrvatskoj u kojoj se obavljaju takvi zahvati.

Operacijski tim prvog vNOTES-a  činili su: glavni operater Ivan Zmijanović, dr.med., asistenti: Luka Matak, dr.med (spec. ginekologije iz OB Zadar) i Vedran Grubišić Čabo, dr.med. te anesteziološki tim i tim instrumentarki.

Zahvat je trajao ukupno sat vremena, a pacijentica je otpuštena iz bolnice drugi postoperativni dan bez komplikacija, priopćili su iz šibenske bolnice.

Glavni operater doktor Ivan Zmijanović, tehniku vNOTES savladao je u Općoj bolnici Zadar kod kolege Luke Mataka, koji je završio edukaciju u Belgiji u svibnju 2022. godine.

Inače, prva vNOTES histerektomija u Hrvatskoj izvedena je u srpnju 2022. godine u Općoj bolnici Zadar, a naša ustanova je druga u Hrvatskoj koja je započela s ovom metodom liječenja.

Ovim postupkom odjel ginekologije i opstetricije otvara novo poglavlje u provođenju minimalno invazivnog pristupa u liječenju ginekoloških bolesti na zadovoljstvo prije svega pacijentica, ali i medicinskog osoblja koje svoje profesionalno usavršavanje može ostvariti i u Šibeniku – objavili su iz Opće bolnice Šibensko-kninske županije.

Pojam NOTES kirurgije označava vrstu kirurgije u kojoj se koriste prirodni otvori u svrhu pristupa u abdominalnu šupljinu te se koristi dugi niz godina u gastrointestinalnoj kirurgiji.

Postupak je u ginekologiji u svijetu prvi put primijenjen 2012. godine kada je vaginalnim pristupom upotrebljavajući laparoskopiju uklonjena maternica kod pacijentice, a od tada se kao pojam koristi skraćenica vNOTES kirurgija (vaginal natural orifice transluminal endoscopic surgery) kao minimalno invazivna tehnika u kojoj se koristi vaginalni pristup u laparoskopskim zahvatima u ginekologiji. Prednosti NOTES kirurgije nad standardnim transabdominalnim laparoskopskim postupcima su ponajprije redukcija postoperativne boli, brži oporavak te skraćeno vrijeme operativnog zahvata.

Iz kategorije: Vijesti