Datum objave: 12. Siječanj 2023

JADNI INVALIDI / Nije im više dostupno nekoliko stotina medicinskih pomagala zbog krize koju prolaze proizvođači

Diana Ferić
Diana Ferić

Nekoliko stotina medicinskih i ortopedskih pomagala s liste Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) od početka godine pacijentima više nije dostupno ili ih je jako teško nabaviti. Kulminacija je to problema na koji su mjesecima upozoravale firme koje se bave proizvodnjom i prodajom medicinskih proizvoda. Kako je došlo do toga, jesu li ipak uspjeli pronaći zajednički jezik s HZZO-om i zbog čega osobe s invaliditetom u Hrvatskoj ne mogu računati na pomagala koja im omogućuju kvalitetu života na koju imaju pravo građani u ostatku EU-a, objasnio je u intervjuu za tportal Marko Husić, dopredsjednik Koordinacije za medicinske proizvode Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), 

 Husić je direktor Ottobock Adrie iz Svete Nedjelje, tvrtke iz grupacije Ottobock, svjetskog lidera na tržištu protetike i jednog od lidera u proizvodnji invalidskih kolica. U Hrvatskoj zapošljava oko 70 ljudi, a od toga je njih 25 u proizvodnji.

U industriji medicinskih pomagala Husić radi više od 15 godina i dobro je upoznat sa sustavom koji evidentno traži veliku reformu. Više od 200.000 pacijenata ovisi o medicinskim i ortopedskim pomagalima koja nabavljaju preko HZZO-a, a on ih kupuje od privatnih tvrtki.

Međutim zbog HZZO-ovogneprestanog snižavanja cijena pomagala, dok su u industriji diljem svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, uslijed inflacije snažno porasli troškovi poslovanja, firme su se našle u situaciji da nakon posljednjeg smanjenja početkom prosinca više ne mogu isporučivati proizvode po tim cijenama.

Zbog toga su mnoge prekinule s isporukom medicinskih pomagala pa dio njih već sada nije dostupan, a problem će se povećati kada se potroše sve zalihe. Proizvođači su HZZO-u i medijima najavili da će se, bez korekcije cijena HZZO-a, povući preko 300 proizvoda.

Sredinom prošlog mjeseca na konferenciji za medije upozorili ste javnost o gorućem problemu. Je li HZZO reagirao?

Prije Nove godine imali smo sastanak s HZZO-om. Pokazali su volju da se podignu cijene, odnosno da se korigiraju za objektivne postotke na koje je utjecala situacija na svjetskom tržištu. Medicinska pomagala imaju materijale čija je cijena eksplodirala na tržištu i to je lako provjerljivo. S naše strane već pripremamo svu potrebnu dokumentaciju za sve takve proizvode koji objektivno zahtijevaju korekciju cijena, a onda će biti na Zavodu da to što brže provede. Situacija je alarmantna jer od početka siječnja jako puno proizvoda nije dostupno ili ih je teže nabaviti. Zbog naših pacijenata moramo biti brzi.

 Koji su pacijenti najpogođeniji?

Trenutno su to osobe kojima trebaju proteze i invalidska kolica, oni koji imaju problema s inkontinencijom, ali i iz drugih segmenata medicinskih proizvoda. Konkretno, po trenutnim uvjetima nisu dostupni rezervni dijelovi za neka invalidska kolica, većina protetičkih stopala i koljena, većina pelene za odrasle, anatomski ulošci, podloge za inkontinenciju… Morate znati da su osobe s invaliditetom najčešće ljudi starije životne dobi i nižih primanja, oni sebi ne mogu priuštiti pomagala bez pomoći HZZO-a. I to nije jedinstveno za Hrvatsku, tako je svuda u svijetu. Zbog toga se i kaže da se standard, pa čak i solidarnost društva ogleda upravo u načinu na koje se ono brine za te osobe. Nadam se zaista brzoj reakciji Zavoda i da će dobru volju brzo pretočiti u korekciju cijena koje su objektivne i koje mi kao industrija možemo podnijeti.

Kako je moguće da su cijene medicinskih pomagala sve niže i niže, a sve ostalo poskupljuje?

To je sustavan problem. Cijene se formiraju prema Pravilniku o mjerilima za određivanje cijena medicinskih proizvoda Ministarstva zdravstva. Prema njemu svatko tko želi uvrstiti već postojeći proizvod na listu mora sniziti cijenu za barem pet posto. Bez toga ne može doći na listu pomagala. Kada taj proizvod zauzme određeni dio tržišta, svima padaju cijene za taj postotak. Zbog toga u praksi imamo trend stalnog smanjivanja cijena za velik broj proizvoda. Kompletna regulacija tržišta medicinskih proizvoda zapravo se svela na smanjivanje cijena. Tako je bilo i krajem prošle godine iako je svima vidljivo da su sve druge cijene – goriva, prijevoza, materijala, rada - odletjele u nebo. Samo prošle godine nabavne cijene porasle su od 30 do 40 posto.

Više na: tportal

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: