Datum objave: 06. Siječanj 2023

PRAVOSLAVNI BOŽIĆ / Patrijarh srpski Porfirije: Posljedice bratoubilačkog rusko-ukrajinskog rata su strašne. Pozivamo sve sudionike da smognu snage da patnje prestanu, a mir prevlada.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Zajedničku božićnu čestitku i poruku pravoslavnim vjernicima uputili su Patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve; blagodat, milost i mir od Boga Oca, i Gospoda našega Isusa Hrista, i Duha Svetoga, uz sveradosni božićni pozdrav Radujmo se na ovaj veliki i divni praznik Rođenja Gospoda, Boga i Spasa našeg Isusa Hrista, kojim se ostvarilo spasenje svijeta i čovjeka! Pridružimo se anđelima pjevajući: „Slava na visini Bogu i na zemlji mir, među ljudima dobra volja!” Mir Božji Hristos se rodi!

Zraci slave Gospodnje, kaže se u božićnoj poruci pravoslavnim vjernicima, su nam otkrili pećinu koja je svetu postala istočnik Puta, Istine i Života! Veselimo se sa svekolikom tvorevinom kličući pjesmu novu, jer je Veliki i veoma Hvaljeni, nad svima Gospod, postao maleno Dijete! Likujmo i, poput pastirâ u onoj svjetlozarnoj noći, svjetlijoj od dana, prigrlimo Onoga Koji je savio nebesa u jasle! Praznujmo i, sljedujući mudracima sa Istoka, neustrašivo propovijedajmo blistajuću Zvijezdu koja je odagnala tamu smrti i privela nas vječnoj Svjetlosti i vječnome Smislu!  Da bi taj mir koji nam je dan postao aktivan u našem vremenu i u našem životu, moramo se za njega sami potruditi, moramo ga ne samo prihvatiti nego i učiniti bitnim sadržajem svoga života.

Patrijarh srpski Porfirije i svi arhijereji Srpske Pravoslavne Crkve u božićnoj poruci posebnu su pozornost posvetili ratu u Ukrajini:
-
Bratoubilački i rušilački ratovi, koji još uvijek šire smrt planetom Zemljom, pokazuju da istinski mir nije samo odsutnost oružanih sukoba, već plod požrtvovne žrtve koju je sam Gospodin posijao među ljude i zapečatio svojim utjelovljenjem. Božji mir nam se objavljuje u božanskoj i ljudskoj Osobi Krista, kuca na vrata naše slobode i poziva nas da ga unesemo u svoje domove i škole, svoja radna mjesta, skrovišta, rovove, živote. Poziva nas da se pridružimo svima koji s nama dijele isti, vječni, sveti i nepromjenjivi etos ili sustav vrijednosti – ono što volimo i što jesmo, u što vjerujemo i što znamo. Tada ćemo u svojim bližnjima prepoznati Bogorođenoga i moći im dati zlato životne radosti, mir iskrene ljubavi i tamjan istinske poniznosti.
Kao što su tadašnji moćnici progonili i željeli uništiti Bogom rođene, tako njihovi nasljednici danas dižu glas protiv obitelji, utemeljene na kršćanskim vrijednostima. Odgovor Crkve na ovu javnu i permanentnu agresiju ne može biti drugi nego evanđeoski, apostolski i božićni. To znači da Crkva čvrsto stoji na svojim vječnim i nepromjenjivim uvjerenjima, čuvajući od Boga odobrene granice Zakona, nikome ne namećući svoje vrijednosti, ali u isto vrijeme od njih ne odstupa ni za mrvicu. Ne dovodimo nikoga pod nebo na vlastiti, ljudski sud, niti bacamo duhovno kamenje na one koji ne dijele našu vjeru, ali odlučno odbijamo poistovjetiti bilo čiji slobodni, ali krivi izbor s našom slobodom i odgovornošću koja uz to ide. U danima božićne radosti, mira i obiteljske topline, u našim su molitvama oni među kojima gori ratni oganj, a ponajprije istovjerna braća i sestre iz Ukrajine i Rusije. S tugom gledamo na ratne sukobe i žrtve u kojima, javno ili tajno, sudjeluju različiti akteri. Posljedice tragičnog bratoubilačkog rusko-ukrajinskog sukoba, koji se svakodnevno raspiruje izvana, su strašne, a ratna vatra, kao nikada prije, prijeti cijelom svijetu. Stoga se posebno žarkom molitvom obraćamo Djetetu Kristu, te iskrenim bratskim pozivom svim izravnim i neizravnim sudionicima rata, da u sebi smognu snage, da patnje prestanu, prognanici se vrate u njihovi gradovi i sela, njihovi domovi su obnovljeni, a mir prevladava, vraćeni na područja zahvaćena ratnim požarima.
U poruci se Srpska pravoslavna crkva dotiče i aktualnih zbivanja na Kosovu:
-Od sredine ove godine i u obećanoj nam domovini, na Kosovu i u Metohiji, vjekovno susjedstvo postavlja ultimatume, provocira, vrši teror i neprestano prijeti progonom i okrutnošću preostalim, nezaštićenim Srbima, uz zloslutnu šutnju ili , čini nam se, prešutnu podršku pojedinih moćnih država. Podsjećamo sve nadležne organe da univerzalna ljudska prava i slobode koje uživaju Albanci i svi ljudi na svijetu treba da važe i za Srbe na Kosovu i Metohiji. Osobna sigurnost, sigurnost imovine i sloboda kretanja pripadaju svima jednako i kao takve moraju biti nepovredive.
Štujući Rođenje Kristovo molimo da u nama, ali i u svima onima s kojima dijelimo prostor i vrijeme života i u svim narodima svijeta, zavladaju ljubav, razumijevanje i božićna dobrota i mir koji nadilazi svaki razum. Potaknuti blagdanskom radošću Božića, s posebnom nadpastirskom brigom i odgovornošću, poručujemo svim našim suplemenicima, Braćo i sestre, pravoslavni Srbi, ma gde živeli, da je Majka Crkva uvijek uz njih i da ih poziva da budu budni za slušanje i vršenje Jevanđelja Hristovog, a time i spremni da tiho najavljuju blagu vest mira i ljubavi prema svakoj osobi i cijelom svijetu.

Foto: SPC

Iz kategorije: Vijesti