Datum objave: 03. Siječanj 2023

PRELEZAK NA EURO / Građani se žale na poskupljenja ,društvene mreže pune takvih primjera

Diana Ferić
Diana Ferić

Građani Hrvatske se žale na masovna poskupljenja. Društvene mreže pune su raznih primjera brojnih poskupljenja nakon uvođenja eura, bilo da se radi o trgovinama, raznim uslugama poput frizerskih salona ili naplati parkiranja.

Većini je pritužbi zajedničko da je došlo do zaokruživanja na okrugli broj eura. Primjerice, ako je nešto koštalo 13 kuna, moguće da je netko "zaokružio" na dva eura, što je značajno poskupljene, piše Index.hr .

Na Redditu je već jučer otvorena grupa u kojoj stotine ljudi pišu o poskupljenjima i navode brojne primjere. "Muško šišanje kod lokalne frizerke 60 kn. Dođem prije par dana. Kaže, zaokružit ću na 10 eura da i vama i nama bude lakše", piše tako jedan korisnik. "Kava s mlijekom u kafiću gdje idem cijeli život skočila s 12 na 15 kuna", navodi jedna korisnica.

Index je dobio više fotografija iz dućana, a korisnici tvrde da je riječ o stvarima koje su prije samo dva dana koštale znatno manje. Tijekom dana pokušat ćemo provjeriti većinu tih navoda.

Plenković jučer održao sastanak

Jučer poslijepodne premijer Andrej Plenković sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i inspekcijskim vlastima.

Kako je premijer naveo u poruci objavljenoj na Twitteru, sazvao je sastanak s nadležnim ministrima i predstavnicima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata vezan za daljnje aktivnosti kako bi zaštitili potrošače od neopravdanog dizanja cijena.

"Uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena roba i usluga", poručio je Plenković.

Filipović sazvao hitan sastanak s trgovcima

Na sastanku Plenkovića s ministrima te šefovima Porezne uprave, Carinske uprave i Državnog inspektorata dogovoreno je da ministar gospodarstva Davor Filipović pozove na sastanak predstavnike trgovačkih lanaca.

Sastanak bi, neslužbeno je potvrđeno Indexu iz izvora bliskih vladi, trebao biti održan jutros.

"Potrošač ne smije biti u nepovoljnijem položaju nego što bi bio da euro nije uveden"

Što se zapravo smatra neopravdanim povećanjem cijena zbog kojeg je reagirao i Plenković? Evo što piše na službenoj vladinoj stranici Euro.hr.

Iz kategorije: Vijesti