Datum objave: 27. Prosinac 2022

Novčanice kune koje se povlači iz opticaja zbog uvođenja eura neće biti spaljene nego iskorištene u građevinarstvu kao materijal za toplinsku izolaciju objekata.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Više od pola milijarde banknota kune koliko će ih biti povučeno iz opticaja nakon uvođenja eura u Hrvatsku, neće biti spaljeno ili na drugi način uništeno nego će biti izrezano i iskorišteno u građevinarstvu kao materijal za toplinsku izolaciju kuća, stanova i drugih objekata. O uništavanju planine banknota kune spaljivanjem nije se ni razmišljalo jer bi to bio veliki ekološki problem budući da banknote sadrže boje. Isto tako banknote kune nije moguće iskoristiti kao reciklirani stari papir. Zato će sve novčanice koje budu povučene iz opticaja biti izrezane i prodane kao građevinski izolacijski materijal.

Kuna je bila hrvatska valuta 28 godina. Kao papirnati i metalni novac uvedena je u upotrebu na Dan državnosti 30. svibnja 1994. godine. Od tada do danas otisnuta milijarda i 570 milijuna komada banknota kune svih novčanica u vrijednosti od 187 milijardi kuna. Najviše je tiskano apoena od 200 kuna, 100 kuna i 10 kuna.

Iz kategorije: Vijesti