Datum objave: 20. Prosinac 2022

DI SU PARE? / Hrvatsko nadzemlje, govori o novcu. Ho-ho-ho šejk ap d hepines, ic Krisms tajm! Šejk up d novčanik, vejk ap jor račun u banci i sveee potroši.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatsko nadzemlje, projekt Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije pokrenut 2010. godine sa željom da mladi na kreativan način širie Radosnu vijest, organizira program „Di su pare?” na kojem će govori o novcu. Predavačica je časna sestra Antonia Čobanov, magistra ekonomije i članica svjetskog pokreta Franjina ekonomija, a održat će se sutra u Velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Split. Na susretu će biti prikazani i dramski uratci iz radionice Hrvatskoga nadzemlja, nakon kojih će koncert održati VIS „Gloria”. Nakon susreta bit će, najavljuju organizatori, upriličeno druženje uz smijeh i prigodnu zakusku.

Ho-ho-ho šejk ap d hepines, ic Krisms tajm!
Šejk up d novčanik, vejk ap jor račun u banci i sveee potroši.
Pogotovo ako je vrime popusta.
Onda ti triba sto komada nove robe, dvi torbe, šest vrsta kolača, novi stolnjak, a i lanjski umjetni bor je baš šugav, triba kupit novi.
I to je bit Božića? Najvažnije je potrošit jer što više potrošiš, to će Božić bit bolji. Log’čno!

Koji je smisao života kad ti novac postane život?
Zašto novac stvara osjećaj moći?
Na kraju krajeva, težimo materijalnomu, a ne duhovnomu.
Kakvo je uopće biblijsko poimanje novca?
Je li u redu trošiti na luksuze dok po svijetu ima kruha gladnih?

Na ova i njima slična pitanja na susretu o novcu, odgovore će dati predavačica s. Antonija Čobanov.
-Žena je ekspert za ovu temu budući da je magistra ekonomije, a još je k tome i žena. Dakle, iako časna sestra, sigurno zna kako potrošiti novac. E pa to će nas pokušat’ naučit’. Daaa, daaa! Pričamo o parama, lovi, kunicama, eurićima, ma o čemu nam srce poželi! 
A šta se tiče para, možeš ponit’ koju novčanicu za našu karitativnu akciju u kojoj ćemo i ovaj susret skupljati za potrebite.

Hrvatsko Nadzemlje projekt je Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije koji su osmislili i pokrenuli sami mladi u ožujku 2010. godine želeći upotrijebiti sve svoje talente da bi na kreativan način širili Radosnu vijest. Namijenjen je prvenstveno studentima i mladim radnicima, ali otvoren je i starijim srednjoškolcima te svima koji se osjećaju mladi. Sam naziv daje naslutiti razlog nastanka projekta koji želi biti reakcija na sve one negativnosti u našemu društvu o kojima svakodnevno slušamo. Nadzemlje je tako reakcija na ono što jednim imenom možemo nazvati hrvatskim podzemljem te nastoji mladima na kreativan način ponuditi nešto pozitivno, podsjetiti ih na ljepotu dobra, poštenja i pravde, potaknuti ih da živeći te vrijednosti u svom životu mijenjaju naše društvo, a sve u duhu tradicionalnih vrijednosti Katoličke Crkve.

 

Video

Iz kategorije: Vijesti