Datum objave: 09. Prosinac 2022

"BOŽIĆNE ČAROLIJE" ŠUTKOM PALE / Umjesto da slavimo 30. godišnjicu te nastarija božićno-novogodišnja manifestacija u Hrvatskoj, imamo karmine

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenske "Božićne čarolije", najstarija božićno-novogodišnja manifestacija u Hrvatskoj, da su održane na životu, ove godine bi slavile 30. godišnjicu. Ali, na žalost roditelja, djece i raznih glazbeno – scenskih i plesnih udruga koje okupljaju djecu i s njima rade ove godine nema „Božićnih čarolija” tako niti prilike da djeca javno pokažu što su tijekom godine radila. “Božićne čarolije” su,  uz snažnu logistiku i dobro organiziranu i osmišljenu produkciju, upravo su to omogućavale, a da ne govorimo o blagdanskom šušuru i veselju koje su od blagdana svetog Nikole do Stare godine unosili, ne samo u središte grada nego i u rubne gradske četvrti poput Meteriza i Vidika te u okolna mjesta do kojih su sa zabavnim programom za djecu dolazili autobusom. Od samog početka programski koncept je bio da tih dana svoj rad predstave sve kulturno scenske udruge ili društva ali i sportski klubovi borilačkih vještina i gimnastičari.To im je bila završna prezentacija rada te godine na opće zadovoljstvo roditelja, voditelja a i publike. Sada su bez toga ostali zbog čeka negoduju brojni roditelji, ali njihov glas ne čuju oni koji bi trebali. Na pitanje zašto više nema Božićnih čarolija iz gradske uprave su nam odovorili: "Grad Šibenik nije organizator manifestacije Božićne čarolije, već je navedeni sadržaj ( prema prijedlogu i inicijativi organizatora) poticao financijski i uvrštavao ga u blagdanski program aktivnosti.Od prve šibenske Adventure mislilo se i na mlađu populaciju kako bi i oni bili uključeni u blagdanske kreativne sadržaje. Podsjetimo, ranije su se aktivnosti za djecu odvijale u Galeriji Matija, ove godine su na Trgu Ivana Gorana Kovačića. Adventurica je nadopuna Adventure, a nipošto zamjena za drugi sadržaje."

Organizatori „Božićnih čarolija” Željko Petreš i Željko Koloper Keke nisu se, istina, ove godine niti javili Gradu s tim programom, ne zbog toga što su se umorili nego zbog toga što su osjetili da bi se trebali nametati i možda nešto forsirati u okruženju u kojem su, kada je o kreiranju blagdanskog programu riječ, snage usmjerene na neke druge sadržaje i trendove. Osim toga za održati kvalitetu koju su imali danas sigurno ne bi mogli dobiti niti dovoljno novca. No puno je važnije i žalosnije to što ih nakon 29 godina, koliko su organizirali i stvarali „Božićne čarolije”, nitko iz Grada nije niti zvao i predložio da se one nastave. Tako su „šutkom” pale.

"Božićne čarolije" nastale su , što nije nevažno spomenuti, u jeku Domovinskog rata u Šibeniku, 1993. godine, pokazale su živost i kontinuitet u kvaliteti programa

 Prve "Božićne čarolije" prvi put su se održavale ratne 1993. godine na trgu ispred kavane Medulić uz prisustvo nekoliko tisuća Šibenčana.

Okupio sam sa Željkom Petrešem, Pavlom Rocom, Brankom Lovrićem Caparinom grupu entuzijasta spremnih da u nimalo sretnim vremenima našim sugrađanima i prvenstveno djeci organiziraju prigodna blagdanska događanja kako bi barem na kratko zaboravili na ratne strahote.Našu inicijativu objeručke su prihvatili i bili pokrovitelji Grad Šibenik i Županija šibensko-kninska.Da bi organizirali programe dobili smo dozvolu uz uvjet da budem u stalnom kontaktu sa Željkom Perišom načelnikom Centra za obavješćivanje koji je pratio situaciju na ratištu u okolici Šibenika.Odaziv sugrađana je bio fantastičan i imali smo veliku podršku od svih struktura a bilo je i znatno više sponzora nego danas“, prisjetio se prije nekoliko godina tih početaka. Željko Koloper Keke.

Uz šibensku djecu tih ratnih godinai kasnije na „Božićnim čarolijama“ nastupile su tadašnje estradne zvijezde Dino Dvornik, Ivo Amulić, Maja Blagdan, Gibonni.,a poznate zvijezde nisu izostale ni kasnije - Lana Jurčević, Žak Houdek, Maju Šuput, Luka Nižetić, Minea, Alen Slavica, Feminnem, Radojka Šverko, Matija Dedić, Goran Karan, Ćubi, Magazin, Antonija Šola. Loše vremenske prilike i kiša za organizatore nisu bili razlog za otkazivanje programa nego su najprije osigurali da se svi programi događaju u šatoru na Poljani. Kasnije je ta praksa napuštena, ali počeli su koristiti zatvorene prostore u središtu grada i gradskim četvrtima. Osluškujući reakcije sugrađana shvatili smo da je potrebno s programima otići i do Zablaća, Ražina, Dubrave, Meteriza, Zatona, Rasline, Šubićevca i ostalih četvrti i prigradskih naselja. U sjećanjima još živi njihov „zabavni” autobus s Djedom Božićnjakom i glazbenicima kojim su dolazili do djece na tim područjima.

Svake godine su tradicionalno s moto klubom Galeb obilazili i Centar Šubićevac s prigodnim darovima“, a prije korona krize su priredili posebni blagdanski program za štićenike Doma za stare i nemoćne u Šibeniku i obilazili ih od sobe do sobe,a posebna atrakcija bio je božićni vlak kojim su se s djecom i izvođačima provozali do Perkovića i natrag. Nažalost, sve su to sada samo sjećanja, sa umjesto 30. Božićnih čarolija mogu biti održane samo karmine za njih.

 

 

Iz kategorije: Vijesti