Datum objave: 02. Prosinac 2022

Konferencija o ženama u poduzetništvu/ Zorana Ivić svoje sudjelovanje u Otočcu posvetila iznenada preminuloj kolegici i poslovnoj ženi Katji Ercegović

Diana Ferić
Diana Ferić

 Zorana Ivić, osnivačica i direktorica vrtića Žižula i predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena Krug bila je jedna od panelistica an današnjoj 7. Međunarodnoj konferencija o ženama u poduzetništvu Žene i točka koja je održana u Otočcu, u organizaciji tamošnje gospodarske komore. Prvi panel na kojem je sudjelovala nazvan je “Transformacija posla u karijeru”, a uz nju su o tome govorile i.Gordana Nikolić, Tina Todtling, Slavica Grkeš Elizabeta Božičević

Zorana Ivić ispričala je kako je nakon više od dvadeset godina rada u gradskim vretićima odlučila napustiti sigurna posoa i otisnuti se u poduzetničke vode osnovavši svoj privatni vrtić koji danas ima pet objekata i brine o više od 300 djece. Tada je, kako je kazala, transformirala svoj posao u karijeru s jasnom vizijom. Istaknula je kako na tom panelu sudjeluje u teškoj tuzi zbog gubitka kolegice Katje Ercegović, osnivaci i vlasnice drugog šibenskog privatnog vrtića „Osmijeh” koja je jučer iznenada preminula. „Dvolumila sam se da li doći ili otkazati ovo sudjelovanje jer zaista sam jako, jako tužna, ali znam da bi Katji bilo drago da sam ovdje, da govorim o našem poslu i našim karijerama i ovaj nastup posvećujem njoj. "Da se ponovno rodim, kao i da se ona ponovno rodi sigurnosno bismo opet bile odgojiteljice kao naše kćeri, njezina i moja kći koje nastavljaju ovo što smo mi zapoečele. Moram istaknuti da upravo zahvaljujući nama u Šibeniku nema niti jednog djeteta koje nije upisano u vrtić. Do sada smo u Šibeniku bile jeftini outsorcing, ali nastavljamo borbu da se to promijeni”, kazala je Zorava Ivić.

Ispred organizatora HKG – Županijske komore Otočac prisutne žene i poduzetnic, pozdravio je dr. sc. Joso Brajković, predsjednik ŽK Otočac.

Uvodno je izlagala  glavna tajnica Hrvatske gospodarske komore Marina Rožić, koja je odnedavna na čelnom mjestu za žene poduzetnice u Eurochambersu. Odmah na početku je postavila pitanje što je to žensko, a što muško poduzetništvo? Ima li tu razlike? Smije li je biti? Osvrnula se i na direktivu EU o potrebnoj broju žena na čelnim mjestima kompanija i u upravnim ili nadzornim odborima, a ta direktiva obvezuje zemlje članice da kroz dvije godine dosegnu 40 posto udjela žena. Rožić je postavila pitanje krije li se iza toga zamka da se žene pošto-poto postavljaju na određene pozicije u kompanijama samo da bi se formalno udovoljilo postavljenim kvotama? Smatra da tu treba naći ravnotežu jer osobo ne pristaje, istakla je, da ju se trpa u kvote samo zato što je žena, a ne zato jer to zavrjeđuje, jer zna, jer može, jer je obrazovana, jer … Žene bi trebale preuzeti vodeće pozicije u gospodarstvu po svojim znanjima i sposobnostima. Jer poduzetništvo je jedno, ili uspješno ili neuspješno, a takav može biti i vodeći tim bez obzira na spol.

Danas su održana tri panela na kojima su sa svojim uspješnim pričama sudjelovale poduzetnice iz cijele Hrvatske, a bio je riječi i o digitalnoj transformaciji ženskog poduzetništva i održivom poslovanju s nizom odlično odabranih  primjera dobre prakse. Konferencija promiče uspješnost žena u poduzetništvu, uz primjere dobre prakse iz Hrvatske i zemalja u regiji te razmjenu iskustava i znanja s aktualnim temama uz panel-raspravu i izvrsne predavače.

 Konferencija je međunarodna te je planirano tradicionalno sudjelovanje poduzetnica iz Hrvatske i zemalja u susjedstvu – Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije što pridonosi ciljevima povezivanja poduzetnica na međunarodnoj razini, čime se potiče gospodarska suradnja sa zemljama u okruženju.

Iz kategorije: Vijesti