Datum objave: 01. Prosinac 2022

OŠ TINA UJEVIĆA / Konačno dobili klimatizirane učionice, krenuli s tečajem za neplivače, dva izborna strana jezika...

Diana Ferić
Diana Ferić

Vrijeme kada su učenici Osnovne škole „Tina Ujevića” zbog velike vrućine u neklimatiziranim učionicama padali u nesvijest je iza nas. Od početka ove školske godine učenici borave u klimatiziranim učionicama zahvaljujući suradnji te škole s pravnim i fizičkim osobama te roditeljima, kako doznajemo od ravnatelja Emila Božikova. No to nije jedina dobra vijest iz te škole.

 

Škola je od ove nastavne godine u sklopu programa nastave tjelesne i zdravstvene kulture dogovorila suradnju s plivačkim klubom „More” o učenju plivanja za učenike od prvog do četvrtog razreda a koje aktivnosti će biti i ubuduće sastavni dio programa nastave ovog nastavnog predmeta. Naravno, razmišljamo i o realizaciji programa učenja plivanja i za učenike od petog do osmog razreda u okviru nastave tjelesne i zdravstvene kulture. Isto tako od ove nastavne godine učenici su se mogli opredijeliti i za njemački jezik kao izbor između dva strana jezika izborne nastave i to talijanskog i njemačkog jezika. U tome smislu su dogovorene i aktivnosti putem kojih će se poticati učenje stranih jezika odnosno promovirati njihov značaj za osobni i profesionalni razvoj učenika”, ističe Božikov.

U fokusu je i rad na profesionalnom usmjeravanju učenika pa su izmijenili program izvanučionične nastave, a učenici će posjetiti i odraditi radionice u iznimno uspješnim firmama na nacionalnoj i globalnoj razini. Već drugu godinu za redom, kao jedina osnovna škola iz Šibensko kninske županije sudjeluju u projektu Škola budućnosti, a pokretači su STEMI i INFOBIP.

 

Cilj ovog projekta jest uvođenje novih znanja iz industrije 4.o u obrazovni sustav a ta su umjetna inteligencija, Internet of Things i crowdfunding.U izvan nastavne aktivnosti unijeli smo i niz različitih programa a za koja smo smatrali da će učenicima biti od velike koristi kako u privatnom tako i u profesionalnom životu i radu. Nastavljamo i s čitavim nizom izvrsnih programa i projekata a čiji ciljevi su stjecanje znanja, vještina i kompetencija učenika i djelatnika. Usporedo s programima, projektima i unapređivanjem nastavnih procesa osmišljavamo unutarnje i vanjske školske prostore. U tom pravcu smo sve učionice opremili bijelim pločama, a u dvije učionice imamo „pametne ploče“te smo pripremili infrastrukturu za „pametne ploče“ u dolasku. Cilj nam je da do kraja kalendarske 2o23.godine sve učionice imaju „pametne ploče“.Isto tako smo kroz decentralizirana sredstva uredili južnu i zapadnu fasadu školske zgrade te postavili dodatna rasvjetna tijela kao i nadzorne kamere. Uredili smo, odnosno promijenili parket u učionici produženog boravka te obnovili parkete u još četiri učionice a u kontinuitetu radimo na osmišljavanju unutarnjih školskih prostora”, ističe Božikov.

Cilj svih tih programa je savladavanje svih izazova koji se postavljaju pred učenike tijekom i nakon osnovnoškolskog obrazovanja te pozicioniranje škole na lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj obrazovnoj karti.

Iz kategorije: Vijesti