Datum objave: 01. Prosinac 2022

POČINJE ADVENTURA / Madre Badesa otvara sutra uvečer šibensku Adventuru, nikad veći interes za kućice u parkiću

Diana Ferić
Diana Ferić

Naoružan samo Snješkom – ovogodišnja je poruka šibenske Adventure osmo izdanje koje započinje u petak, 2. prosinca u glavnom gradskom Perivoju Roberta Visianija. Sutra će se, najavljuju organizatori, lampice u Parkiću upaliti u 17 sati, kada će i nikad bogatiju gastronomsku ponudu predstaviti ovogodišnje ugostiteljske kućice, dok je u 21 sat previđen koncert otvorenja Tončija Huljića i njegove Madre Badesse.

Jedno od najatraktivnijih klizališta u Hrvatskoj, otvoreno klizalište na Poljani - Vitićevo more – bit će spremno za prve klizače već od subote, 3. prosinca, a radit će svakim danom od 9 do 23 sata. Kao i svih prijašnjih godina, termini radnim danima do 14 sati bit će besplatni za sve šibenske osnovnoškolce.

Osim klizališta, u subotu u 11 sati otvara i Adventurica, kreativni i edukativni adventski pogon za naše najmlađe sugrađane. ''Sadržajno nikad zanimljivija, ovogodišnja Adventurica seli na još atraktivniju lokaciju – na trg ispred škole Fausta Vrančića!'' - poručuju organizatori i pozivaju i velike i male na subotnje otvorenje. To isto, prvo Adventurino jutro najavljen je i početak dobro poznate prakse – subotnjih svirki u podne. Otvara ih laureatkinja šibenske šansone, Iva Spahija sa svojim bendom, a nastavljaju je redom domaće snage – M.S.A.Q., Baby Kate, neizostavni Feniksi na Badnjak i Bagatin kao uvod u Silvestrovo.

Malo je događanja kojima uspješno pođe za rukom ujediniti različite interese, povezati različite teme, ali i lokacije gradske jezgre; okupiti dionike različitih sektora, a to je upravo ono što od početka našu Adventuru čini posebnom. Danas, osmu godinu nakon one prve, mogu reći da je šibenski adventski sajam još jedan od nacionalno prepoznatih brendova grada Šibenika čija je ovogodišnja kruna najatraktivniji Doček u Hrvatskoj, a i šire. Šibenik je i u ovom segmentu uspio ono što mnogi nisu.“, uvodno je kazao gradonačelnik Željko Burić te pozvao sugrađane i njihove goste da budu sudionici ovogodišnjeg blagdanskog ozračja u Šibeniku.

Nikad bogatiju gastronomsku ponudu ove godine prate i rekordne prijave na Adventurin Sajmić – čak 16 obrtnika, udruga, umjetnika, kreativaca i kućnih radinosti predstavit će se na Poljani u razdoblju od 17. do 24. prosinca.

''Grad Šibenik sustavno potiče rad udruga, kućnih radinosti i obrtnika kojima je, od samih početka, sudjelovanje na Sajmiću omogućeno bez naknade. S obzirom da radimo sve što je u našoj moći da što snažnije podržimo, kako ugostitelje na Adventuri, tako i izlagače na Adventurinom Sajmiću, kako bi što bolje obavljali svoje djelatnosti, veseli i ovakav ishod koji će zasigurno podići cjelokupnu ponudu i kvalitetu naše Adventure.'' – osvrnula se pročelnica Mirjana Žurić.

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika naglasio je kako će, osim samog Dočeka, koji već puni smještajne kapacitete u gradu i okolici, goste privući i Adventura, sada već prepoznatljiv šibenski brend koji, iz godine u godinu bilježi značajan rast prihoda od ugostiteljske djelatnosti, ali i rast zabilježenih dolazaka i noćenja gostiju.

''Osim glazbenih imena, Adventura će, kao i prošlih godina, posebno predstaviti događanja koja se naslanjaju i u turističkom smislu valoriziraju šibensku povijest i baštinu, kao što je Fritulada, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na tradicionalnom puštanju lampiona, s humanitarnim predznakom, koji će i ove godine obilježiti prvi dan u nadolazećoj 2023. godini. Sav prihod od prikupljenih donacija dodijelit će se obitelji Gulin čija je kuća uništena u velikom požaru ovog ljeta u Raslini i Zatonu. Tradicija se nastavlja i s Božićnim medenjakom, natječajem za najbolje ukrašen izlog, prozor ili okućnicu unutar stare gradske jezgre. Prigodno će se obilježiti i tradicionalna Noć Jadrije, ipak je ove godine riječ o velikih 100 godina čija će se godišnjica proslaviti u Azimutu 16. prosinca.'' – nastavlja Karađole.

Preko 30 glazbenih programa u kojem su podjednako zastupljene domaće glazbene snage, kao i gostujući izvođači, glazbenici, sigurno su jedna od prepoznatljivosti ovogodišnje Adventure.

Iz kategorije: Vijesti