Sidebar Menu

Datum objave: 29. Studeni 2022

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipovi obišao šibenski CGO „Bikarac” i potpisan ugovor o zatvaranju financijske konstrukcije projekta

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u pratnji gradonačelnika Željka Burića obišao je Centar za gospodarenje otpadom „Bikarac” i tom prigodom potpisao dodatak osnovnog Ugovora o sufinanciranju Projekta uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije – Županijski centar za gospodarenje otpadom „Bikarac”.
Ugovor su potpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen i direktor tvrtke Bikarac d.o.o. Robert Podrug. Ugovorom vrijednim 25.128.520,63 kuna dovršava se kompletna financijska konstrukcija projekta Bikarac, odnosno Fond je preuzeo troškove povećanja investicije nešto više od 12,1 milijuna kuna te sudjelovanja Grada Šibenika u sufinanciranju u iznosu od oko 13 milijuna kuna.
Gradonačelnik Burić istaknuo je kako je izgradnja centra Bikarac na ponos grada budući da su financijski teret, uz EU fondove, snosili država, Fond i Grad Šibenik, odnosno nijedan drugi grad ili općina iz županije nisu sudjelovali u financiranju:
-Radi se o dodatnih 25 milijuna kuna s kojima se zatvorila financijska konstrukcija CGO-a „Bikarac”. Na samom „Bikarcu” odvija se proces određivanja lokacije za odlaganje građevinskog otpada, kao i zakonito zbrinjavanje otpadnih ulja i maziva na ovom području. Grad Šibenik je primjer potpune uspostave gospodarenja otpadom na način kakav je Republika Hrvatska prihvatila potpisom pristupnog ugovora s Europskom unijom. Napomenut ću da Grad u ovom trenutku radi na novim lokacijama za ugradnju podzemnih kontejnera te sveukupno imamo 22 lokacije na kojima se nalaze podzemni kontejneri. Počeli smo i s procesom ugradnje podzemnih kontejnera za reciklirajuće materijale, kazaoje gradonačelnik Burić.
Ministar Davor Filipović istaknuo je kako mu je iznimno zadovoljstvo biti na potpisivanju ugovora o finalizaciji uspješnog projekta kao što je „Bikarac”:
-Danas na „Bikarcu” možemo vidjeti najmoderniji pogon za mehaničko-biološku obradu otpada u Republici Hrvatskoj. Od početka stupanja na ovu dužnost bio sam u komunikaciji s gradonačelnikom Burićem koji je činio sve da se projekt što brže realizira. Vlada Republike Hrvatske donijela je odluku da se sa 25 milijuna kuna sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost zaokruži ova financijska konstrukcija. Naime, tijekom realizacije projekta došlo je i do povećanja investicije pa je Fond morao povisiti investiciju za 12 milijuna kuna, ali i Grad je trebao sufinancirati gradnju s nešto manje od 13 milijuna kuna. Odlučili smo da se jedno i drugo pokrije iz sredstava Fonda kako bismo pomogli Gradu Šibeniku. Taj novac može se usmjeriti u nešto drugo kako bi se podignula kvaliteta života građana Šibenika, a isto tako bilo nam je važno istaknuti one koji rade izvrsno i dati im punu podršku, rekao je ministar Filipović.
Direktor Fonda Luka Balen kazao je kako Grad Šibenik cjelovito razmišlja o svojoj budućnosti, odnosno da je prvi u Dalmaciji izgradio ovakvu vrstu pogona. Dodao je kako je kompletirana komunalna infrastruktura, a moderni centar za gospodarenje otpadom je finale tog procesa, a direktor CGO Bikarac Robert Podrug zahvalio se Fondu i resornom Ministarstvu na pripremi te provedbi projekta. Svi problemi su svladani koordinirano što je rezultiralo jednim od tri ovakva centra u Hrvatskoj.
Šibensko-kninski župan Marko Jelić dodao je kako je Šibenik jedinstvena i uspješna priča po pitanju zbrinjavanja otpada. Pozvao je sugrađane da se brinu o okolišu, ne odlažu ilegalno otpad te recikliraju jer imaju sve preduvjete za odlaganje otpada po najvišim standardima:
-Želimo što manje odlagati jer ako malo odlažemo, to znači da smo otpad na vrijeme odvojili i samim time smo uštedjeli i novac i zaštitili prirodu. Nadam se da će građani ovo shvatiti vrlo ozbiljno s obzirom da postoje i određeni troškovi koji nastaju iz ovakvog sustava zbrinjavanja otpada. Ako želite imati niže cijene, valorizirajte otpad jer ono nije smeće već sirovina, poručio je župan Jelić.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3

Koristimo kolačiće kako bi Vam pružili bolje korisničko iskustvo. U skladu s novim smjernicama privatnosti, moramo Vas upitati za pristanak prilikom korištenja kolačića.