Datum objave: 24. Studeni 2022

DRNIŠANIN SE VRATIO U PRAG / Otvorena izložba "Ivan Meštrović - kipar i građanin svijeta"

Diana Ferić
Diana Ferić

U Galeriji grada Praga izloženo je 166 djela - radovi Ivana Meštrovića, ali i materijali koji povezuju njega i njegove suvremenike. Izložba istražuje važnost Ivana Meštrovića u kontekstu srednjoeuropskog kiparstva početkom dvadesetog stoljeća te njegove veze s europskim umjetnicima.

- Važnost je zato što nam se Meštrović prikazuje kao najvažniji srednjoeuropski kipar. Kipar koji povezuje istok i zapad Europe, koji povezuje Mediteran sa srednjom Europom, ali i širi svoje djelo na Sjevernu i Južnu Ameriku, objasnila je Sandra Grčić Budimir, ravnateljica Muzeja Ivana Meštrovića.

- Ovo je vrlo kompleksan prikaz njegova rada i potvrđuje njegovu međunarodnu važnost. Zato ova izložba nije važna samo za Republiku Češku, nego za cijeli svijet, istaknula je Magdalena Jurikova, ravnateljica Galerije grada Praga.

Izložba je koncipirana poput karte Europe u kojoj je Ivan Meštrović izlagao i stvarao.

- Rekla bih da se Meštrović vraća u Prag. On se prvi put predstavio ovdje 1903. godine, na prvoj izložbi izvan granica Austrije, odnosno Hrvatske, rekla je Barbara Vujanović, kustosica izložbe.

Čak 43 djela u Prag su došla iz fundusa Muzeja Ivana Meštrovića i Gliptoteke HAZU, 18 iz različitih čeških muzeja, a sedam ih je iz Narodnog muzeja Beograda. Djela su predstavljena u odnosu s njegovim suvremenikom, francuskim kiparom Augusteom Rodinom.

- Na ovoj izložbi imamo i 6 Rodinovih radova koje uspoređujemo s Meštrovićevim. Ivan Meštrović bio je inspiriran Rodinom, a Rodin je njega iznimno cijenio, ali i portretirao, navela je Sandra Baborovska, kustosica izložbe.

Djelovanje Ivana Meštrovića most je koji povezuje Hrvatsku s mnogim sredinama.

- On je povezivao ne samo Hrvatsku i Češku, nego i jedan cijeli krug umjetnika i intelektualaca koji su djelovali u Češkoj. Ovo je bio vrlo zahtjevan projekt, na njemu se dugo radilo, izjavila je Nina Obuljen Koržinek, hrvatska ministrica kulture i medija.

- Meštrović je vrlo važna osoba. Primjerice njegova bista Masaryka vrhunska je umjetnost dobro poznata svim Česima. On je osobnost koja povezuje sve slavenske narode i drago mi je što će svi građani Češke imati priliku upoznati se s njegovim djelom, rekao je Martin Baxa, češki ministar kulture.

Izložba "Ivan Meštrović - kipar i građanin svijeta" u Galeriji grada Praga ostaje otvorena do kraja veljače sljedeće godine, javlja HR

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: