Datum objave: 23. Studeni 2022

MEGAFON / U četvrtak tribina o Batiželama i nesudjelovanju građana u određivanju namjene i sadržaja na prostoru bivšeg TEF-a

Diana Ferić
Diana Ferić

TEF-Batižele“ naziv je javne tribine koja će se održati u četvrtak, 24. studenog, u Šibeniku, u organizaciji Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS, nakladnik neprofitnog novinarskog portala TRIS. Riječ je o TRIS-ovoj šestoj ovogodišnjoj javnoj tribina koja će ovog puta otvoriti pitanja poput - zbog čega ni tri desetljeća nakon zatvaranja i simboličkog rušenja dimnjaka nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura, prostor napuštene industrijske zone u Šibeniku nije još uvijek očišćen od industrijskog otpada kao i zašto građani nisu sudjelovali u određivanju nove namjene tog prostora. Tribina će biti održana u takozvanoj Narančastoj zgradi, a počet će u 18 sati,a pozvani su i predstavnici Grada Šibenika i tvrtke „Batižele”.

EX YU INDUSTRIJSKI DIV

Zanima nas i buduća namjena tog nesaniranog građevinskog zemljišta u prvom redu do mora, s pogledom na gradsku jezgru, i kada će se pojaviti obećavani investitori koji bi gradili na industrijskom otpadu. U nizu otvorenih pitanja o nikad dovršenoj razgradnji unatoč utrošenim milijunima, krojenju velikih planova gradske administracije po naputcima konzultantskih tvrtki i prekrajanja prostorno-planske dokumentacije prema potrebama potencijalnih ulagača, otvaramo i pitanje referenduma, podsjećajući da Šibenčanke i Šibenčane nitko nikad nije pitao jesu li za to da o prostoru Batižela odlučuju investitori ili bi možda mogao služiti građanima“, stoji u opisu sutrašnjeg događanja koje će se održati na samom prostoru nekadašnjeg jugoslavenskog industrijskog giganta, TEF-a, u tzv Narančastoj zgradi.

Moderatorica tribine „TEF-Batižele“ je diplomirana sociologinja i aktivistkinja, Maja Šintić, u tribini, među ostalim, sudjeluju poznati šibenski arhitekt Tomislav Krajina i krajobrazni arhitekt Mate Rupić. Pozvani su predstavnici Grada Šibenika, tvrtke Batižela d.o.o., bivši direktori te predstavnici Društva arhitekata Šibenik. Neki od njih su se u međuvremenu ispričali zbog nemogućnosti sudjelovanja, a tko će naposljetku doći – ostaje nam vidjeti u četvrtak, 24. studenog, od 18 sati, u Nari.

(NE)PREPOZNAVANJA POTENCIJALA

Predviđeno trajanja javne tribine „TEF-Batižele“ je sat vremena te će se kroz to vrijeme pokušati dobiti odgovori na pitanja zašto je tvrtka poput INA-e nije prepoznala potencijal „jednog od najvrjednijih zemljišta na Mediteranu““ te je prihvatila manji iznos od pripadajućeg te koliko je još novca i vremena potrebno uložiti da bi Šibenik dobio novu četvrt s elitnim hotelima i pripadajućim turističkim sadržajem.

Do kraja godine očekuju se obvezujući međunarodni natječaj, zainteresiranih investitora navodno ima pa samim time ni početak gradnje nije daleko.

Javne tribine kojima u Šibeniku i Kninu otvaramo javnu raspravu odnosno potičemo dijalog u lokalnoj zajednici dio su projekta Megafon kojeg u partnerstvu provode Udruga TRIS i Ekološka udruga Krka Knin. Projekt se provodi od 1. prosinca 2021. do 30. studenog 2022. godine, a sufinanciran je iz Europskog socijalnog fonda“, podsjetili su TRIS-ovci.

Iz kategorije: Vijesti