Datum objave: 16. Studeni 2022

PRVI U DALMACIJI / Izrađen arhitektonski projekt krematorija na gradskom groblju Kvanj koji je inicirao direktor Čepresa Vuković

Diana Ferić
Diana Ferić

Izrađeno je Idejno rješenje odnosno arhitektonski projekt budućeg krematorija na gradskom groblju Kvanj, objavili su iz komunalne tvrtke Čempresi. To je ozbiljan korak dalje prema realizaciji tog projekta. Šibenik bi tako dobio krematorij prvi u Dalmaciji i treći u Hrvatskoj.

"Danas nam je predano naručeno IDEJNO RJEŠENJE/ARHITEKTONSKI PROJEKT budućeg šibenskog krematorija, sukladno kojem ćemo moći napraviti procjenu vrijednosti investicije cjelokupne gradnje krematorija, a samim time i pronaći izvore financiranja. Važno je naglasiti kako Šibenik ima idealnu prostornu lokaciju za gradnju sa svim tehničkim preduvjetima a tu se prije svega misli na plinsku mrežu”, kažu u Čempresima.

Prve kazete za urne, njih 30, na groblju Kvanj su izgrađene prije četiri godine. Iako je tada bilo dosta sumnji, taj potez pokazao se ispravan. Sve kazete smo tada jako brzo prodali. Prije dvije godine, izgradili smo ih još 75 i tek nekoliko ih je ostalo još neprodano. Trend kremiranja je u porastu, to je vidljivo, otud i želja da Šibenik dobije svoj krematorij“, izjavio je Joško Vuković. direktor “Čempresa”.

Prije osam godina u Čempresima su imali imali smo jednu do dvije kremacije mjesečno, a sada ih imamo toliko na tjednoj bazi.

Upiti za kremaciju su česti i moja procjena je da će za dvadesetak godina omjer kremiranih pokojnika i klasično ukopanih pokojnika biti u omjeru 70 naprema 30 za kremacije”, smatra Joško Vuković.

Iz kategorije: Vijesti