Datum objave: 14. Studeni 2022

PREDSTAVNICI RODITELJA DJECE PRIVATNIH I VJERSKIH VRTIĆA / Gradska uprava obmanjuje javnost i zakida sve građane Grada Šibenika. Naša borba za prava djece nije ni gotova.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Roditelji predstavnici djece privatnih i vjerskih dječjih vrtića Grada Šibenika, reagirali su na izjave dužnosnika Grada Šibenika, njihova priopćenja i postupke oštrim priopćenjem kojim ukazuju na obmane dužnosnika Grada Šibenika u interesu vlastite koristi, i upozoravaju da su otkrili kako se prijedlogom Proračuna za 2023. godine zakida sve građane Grada Šibenika.

Priopćenje predstavnika roditelja djece privatnih i vjerskih dječjih vrtića s područja Grada Šibenika prenosimo u cijelosti:

Dragi građani, mediji i roditelji sve djece Grada Šibenika, Pažljivo isplaniran i gotovo filmski nastup čelnika Grada Šibenika, pokazao se kao dimna zavjesa za ono što je uslijedilo!
Počnimo sve sa spinom puštenim u četvrtak u kojem gradska vlast najavljuje ''veliku vijest'' kroz sve medije da će sva djeca svih vrtića, bilo gradskih bilo privatnih ili vjerskih, plaćati jednaki iznos za svoju djecu u vrtićima! Tu vijest je čak i Faktograf ocijenio kao
lažnu te blokirao većinu objava medija na Facebooku!
U isto vrijeme puštanja lažnih informacija o dogovoru, Grad paralelno slaže i objavljuje prijedlog proračuna te isti šalje na javno savjetovanje. Standardno trajanje javnog uvida i pisanja prigovora je 30 dana, izuzetno rok može biti kraći. U ovom slučaju Grad je dao rok do 14. studenoga, što su 4 dana od čega su 2 subota i nedjelja. Čudno, zar ne?
Novim prijedlogom proračuna Grad je zakinuo sve građane Grada Šibenika koji uplaćuju sredstva u gradski proračun, a ne samo roditelje privatnih, vjerskih i gradskih vrtića! Unatoč tome što je Grad Šibenik za 2023. godinu za gradske vrtiće povećao izdvajanje Grada po djetetu, podigao im je i cijenu uplata, sa dosadašnjih 500,00 kn mjesečno na 675,00 kn mjesečno. Objavom za medije u četvrtak 10. studenoga 2022. Grad je obmanuo javnost i roditelje kako je razlog povećanja cijene u gradskim vrtićima smanjenje uplate roditelja u privatnim i vjerskim vrtićima!

Zašto Grad smatra da privatni i vjerski vrtići istu uslugu mogu obavljati za gotovo 1000,00 kuna manje mjesečno po djetetu? Uzima li netko 35 posto provizije od rada gradskih vrtića ako je cijena od 1765,26 kn mjesečno dovoljan za rad vrtića?

Ništa se nije promijenilo u iznosima izdvajanja Grada po djetetu unatoč našim naporima i uputi Pravobraniteljice za djecu RH jer naša djeca Gradu i dalje vrijede upola manje. Nerealno bi bilo očekivati kako bi naša djeca, ukoliko vlasnici vrtića prihvate navedenu subvenciju (u što sumnjamo), imala istu uslugu uslijed nedostatka sredstava. Grad i dalje ne nalazi sredstva za našu djecu, ali ima sredstva za:

- Kamate na kredite i zajmove u iznosu od 888 tisuća kuna plus 543 tisuće kuna zateznih kamata jer grad ne plaća svoje obaveze na vrijeme:
- 1,9 milijuna kuna za razne intelektualne usluge
- 1,7 milijuna kuna za samopromociju
- 7,9 milijuna kuna za telefonske pozive i slanje pošte
- 10 milijuna kuna za autobuse
- 2,6 milijuna za videonadzor i bežičnu mrežu

Ono što u ovom trenutku svi možemo napraviti, a što ćemo mi zasigurno iskoristiti kao mogućnost, je poslati Gradu komentar na prijedlog Nacrta programa javnih potreba u predškolskom odgoju i obrazovanju kao i na prijedlog proračuna s kojima nismo zadovoljni. Pozivamo i Vas da učinite isto! Obrasce možete pronaći na linku:

https://gov.sibenik.hr/obavijesti/prijedlog-programa-javnih-potreba-u-predskolskomodgoju-i-obrazovanju-grada-sibenika-za-2023/293.html
https://gov.sibenik.hr/obavijesti/radna-verzija-proracuna-2023-2025/296.html

Naša borba za prava djece nije ni približno gotova, a rok za slanje obrazaca je danas do kraja dana odnosno ponoći. U nadi da vrijeme koje smo potrošili na ovu borbu, a bilo ga je puno, neće biti uzaludno, srdačno Vas pozdravljamo i pozivamo da sami procijenite koliko je Grad Šibenik briga za djecu i roditelje djece gradskih, privatnih i vjerskih vrtića! Smatramo da je vrijeme da se u bitci za pravdu i jendkost  ujedinjenje svih roditelja bez obzira idu li u gradski, privatni ili vjerski dječji vrtić.

Predstavnici roditelja djece privatnih i vjerskih vrtića:
Martina Erak Bačelić (DV Sunce)
Loredana Huljev (DV Osmijeh)
Nataša Jurešić (DV Blažena Hozana)
Ivan Maretić (DV Žižula)
Antonio Vlahov (DV Brat sunce)

Iz kategorije: Vijesti