Datum objave: 12. Studeni 2022

VRHOVNI SUD HRVATSKE: Učenici smiju snimati mobitelima učitelje u razredu. Riječ izgovorena u učionici je javna pa se podrazumijeva pristanak na snimanje.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Vrhovni sud Republike Hrvatske, javlja „Jutarnji list”, presudio je da snimka koju je 2017. godine napravio učenik jedne osnovne škole, a na kojoj se vidi i čuje vjeroučitelj koji djecu podučava kako se nabija na kolac te pokazuje prezir i nesnošljivost prema srpskoj nacionalnoj manjini, nije nezakoniti dokaz. Ovu odluku Vrhovni sud je donio temeljem pravnog shvaćanja, a pozivajući se na 35. i 36. članak Ustava RH, da je riječ nastavnika (profesora, vjeroučitelja...) izgovorena u učionici javna riječ te da se samim tim nastavnik prešutno pristaje na snimanje odnosno da se prešutno odriče prava na zaštitu osobnog života i tajnosti općenja. Vrhovni sud ocjenjuje da je učionica javni prostor i da je sve ono što se u tom prostoru izgovori – javna riječ te snimanje nije zabranjeno i ne smatra se neovlaštenim snimanjem ili prisluškivanjem.
Zabrana tonskog ili video snimanja u učionicama u Hrvatskoj ne postoji, a stav Vrhovnog suda izazvao je podjele među pravnim stručnjacima i rezignaciju među prosvjetnim radnicima.
Vrhovni sud, koliko je za sada poznato, nije se bavio problematikom objavljivanja snimki nastalih u učionicama za vrijeme nastave na društvenim mrežama i internetskim servisima pa se mogu očekivati još žešće rasprave i sučeljavanja.

Izvor: Jutarnji list

Iz kategorije: Vijesti