Datum objave: 09. Studeni 2022

PROJEKT TAKE IT SLOW / Predstavnici Županijske razvojne agencije s projektnim partnerima posjetili Baskiju, pozatu po gastronomiji

Diana Ferić
Diana Ferić

U sklopu projekta TAKE IT SLOW, u kojem su partneri, predstavnici Razvojne agencije Šibensko-kninske županije zajedno s lokalnim dionicima iz Murtera te ostalim partnerima u tom projektu. bili su u dvodnevnom posjetu Baskijskom kulinarskom centar u San Sebastianu i Bilbau.

Projekt „TAKE IT SLOW“ osmišljen je s ciljem upravljanja i promocije Jadrana kao održive, zelene i pametne europske turističke regije kroz uspostavu lanca vrijednosti u turizmu prema načelima pametne specijalizacije. Temelji se na istraživanju načina života kao spoja materijalne i nematerijalne, kulturne i prirodne baštine u suradnji sa znanstvenicima i lokalnom zajednicom kao velikim izvorom znanja. Njime žele razviti rješenja za upravljanje mikro turističkim destinacijama kako bi se potaknule lokalne zajednice u rješavanju utjecaja turističke industrije, ali i istodobno očuvala prirodna i kulturna baština i životni stil. Također, projektom će se razviti alati za pravodobno reagiranje na zahtjeve turističkog tržišta kako bi se uravnotežila sezonalnost turističkih aktivnosti na lokacijama prirodne i kulturne baštine u projektnom području. Nositelj projekta je Dubrovačko neretvanska županija ,a partneri su Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županijeJavna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županijeIstarska županijaPromoTurismoFVGRegija Veneto – Odjel za turizamRazvojna agencija Regije Marcheregija MoliseJavni teatar Apulije - Regionalni konzorcij za umjetnost i kultururegija Emilia Romagnaregija Abruzzo, regija Puglia.

Studijsko putovanje u Baskiju bilo je savršena prilika i za članove LCP-a i za projektne partnere da nauče o lancu vrijednosti lokalnih proizvođača u gastronomiji i turizmu te da su pojedinci, prenošenje znanja i umrežavanje ključne točke u stvaranju pametnog, održivog i sporog turizma, posebice u gastronomiji. Također, putovanje je proširilo vidike kako započeti i izgraditi uspješan inovativni pristup u razvoju turizma, kažu u Županijskoj razvojnoj agenciji. Baskija ima najviše restorana s Michelinovim zvjezdicama u Španjoskoj I poznata je po svojoj gastronimiji, a baskijski kulinarski centar jedan je od najpoznatijih i najinovativnijih kulinarskih centara na svijetu, s posebnim naglaskom na istraživanju, razvoju i inovacijama. Centar predstavlja mjesto gdje se profesionalci više ne zaustavljaju na pripremi hrane za jelo, već nastoje stvoriti emocije u svim osjetilima. 

Posjetili su i grad Tolosu, smješten na obali rijeke Oria koji je poznat tjednom sajmu, jednom od najvažnijih u Baskiji. Ovaj stoljećima star sajam savršeno je mjesto za kupnju lokalnih proizvoda s okolnih farmi. Nakon obilaska Tolose obišli su I novootvorenu vinariju „Bodegas Hika“ u kojoj su strast i entuzijazam pretočen u proizvodnju ekskluzivnog, modernog i elegantnog Txakolija. 

Na kraju su bili i u muzeju Guggenheim u Bilbau koji je prije 25 godina ovaj industrijski grad pretvorio u kulturnu metropolu. To arhitektonsko čudo na obali rijeke Nervion privlači više od milijun posjetitelja svake godine i dobar je primjer za to kako umjetnost i kultura mogu potaknuti razvoj gospodarstva regije.

Lijepo je to sve bilo vidjeti u prvom redu kako bismo usporedili tos ovim što mi imamo. Mislim da kada je riječ o kulinarstvu i tradiciji mi ni u čemu zaostajemo. Dapače imamo i jaču gastro baštinu, ali oni to znaju puno bolje prodati, jači su u marketingu . Muzej Guggenheim je zaista najbolji pokazatelj za to kako jedan kulturni projekt može preobraziti grad iz industrijskog u turistički”, kazala nam je Mira Lepur, ravnateljica Županijske razvojne agencije.

Iz kategorije: Vijesti