Datum objave: 05. Studeni 2022

MEGAMILENIJSKA FOTOGRAFIJA / Šime Strikoman priprema fotografiju nad fotografijama za 75. rođendan Jadrolinije i to sa svih njezinih 25 brodova

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznati snimatelj i autor prijekta Milenijska fotografija Šime Strikoman i njegova supruga Edita pripremaju snimanje megamilenijske fotografije u povodu 75. obljetnice Jadrolinije. Bite će to kaže Strikoman, kako piše Večernji list, fotografija nad fotografijama, dosad neviđena i fotografskim aparatom nezabilježena, iako ih je dosad snimio više od osam stotina.

 Ove godine Jadrolinija slavi 75. rođendan, a mi inače puno surađujemo. Zajedno radimo na projektu Tijat u srcu, a osim toga, radio sam i milenijske fotografije na temu broda "Tijat" i u spomen njihove legende Ante Mrvice. Htio sam im se nekako odužiti jer mi uvijek izlaze ususret, za potrebe snimanja daju mi "Tijat" i na cijeli dan. Tako veliku firmu htio sam prikazati na jedan, recimo to tako, megalomanski način, a kako ne mogu svi njihovi brodovi doći u Rijeku da ih na jednome mjestu fotografiram, odlučio sam zato nacrtati njihove oblike na papiru - kaže Strikoman kojemu, kao i u mnogim projektima, u radu pomaže supruga Edita. Dobar dio Jadrolinijine flote već je nacrtan i izložen u velikoj hali u Vodicama koju je pronašao upravo za tu svrhu. Ne smiju biti izloženi atmosferskim utjecajima, moraju biti na zatvorenom i suhom.

- Nacrtat ćemo sve Jadrolinijine brodove, ukupno 52 broda, zalijepit ćemo ih na Gat Karoline Riječke. Kada, to će odrediti meteorolozi, ne smije padati kiša, niti smije biti vjetrovito, a planiramo negdje oko 15. studenoga. Zauzimat će prostor od 2000 četvornih metara, 50 puta 40 metara, bit će to slika nad slikama. Snimit ćemo je uz pomoć riječkih vatrogasaca, u pozadini će se vidjeti zgrada Jadrolinije. Bio sam hrabar kada sam to predložio, oni su odmah prihvatili ideju i sada je završavamo - kaže Strikoman koji zahvaljuje i svojim Vodicama gdje je pronašao prazan hangar bez kojega ne bi uspio realizirati tu ideju.

Više pročitajte na Večernji list

 

FOTO: Duško Jaramaz, Pixell 

 

Iz kategorije: Vijesti