Datum objave: 03. Studeni 2022

ŠIBENSKI ŠEZDESETOGODIŠNJACI ( 1. DIO) / Prije 60 godina Tito postao počasnim građaninom Šibenika, postavljen je spomenik Jurju Dalmatincu...

Diana Ferić
Diana Ferić

Prije 60 godina, u listopadu 1962. godine čovječanstvo je kao i u listopadu 2022. godine bio na rubu nuklearnog rata i samouništenja, slično kao i danas. No u to vrijeme barem u Šibeniku događale su se zanimljive stvari i gradili objekti koje koristimo i danas.

Evo nekoliko šibenskih šezdesetogodišnjaka rođenih 1962. godine pod mračnim oblakom prijetnje nuklearnog rata i vedrih najava budućnosti koja se živi i  sada, 2022. godine

SPOMENIK JURJU DALMATINCU / Na Trgu Republike uz katedralu sv. Jakova podignut je spomenik njenom graditelju, Jurju Dalmatincu. Spomenik je Šibeniku poklonio kipar Ivan Meštrović koji je umro 1962. godine ne dočekavši da spomenik bude otkriven.

POČASNI GRAĐANIN ŠIBENIKA / Predsjednik Jugoslavije i vođa jugoslavenskih komunista Josip Broz Tito 1962. godine proglašen je počasnim građaninom Šibenika. Počasnim građaninom Šibenika proglašen je „u znak priznanja i zahvalnosti za velika djela u izgradnji socijalizma i borbe za mir”.Tito je prije proglašenja posjetio Šibenik 1948. i 1955. godine, a posljednji je puta šibenskim ulicama hodao 1966. godine.

PLIVAČKI REKORDI / Siniša Belamarić postavio je 1962. godine na prvenstvu Dalmacije u Dubrovniku državni rekord u plivanju na 100 metara leđno u kategoriji pionira s vremenom 1:15:0. U najviše disciplina na tom prvenstvu nastupio je Joško Blažević Conera. On se u kategoriji pionira natjecao na 50 metara leđno, 50 metara slobodno i 50 metara leptir. U svim je disciplinama bio peti.

DOBRO JUTRO ŠIBENIKU / Na modnoj reviji „Estrada Show” koju su u Šibeniku organizirali Jugoslavenska narodna armija, tvornice odjeće i obuće „Nada Dimić”, „Šimecki” i VIS iz Varaždina, Vice Vukov je prvi puta u svom Šibeniku, Šibenčanima otpjevao pjesmu „Dobro jutro Šibeniku”. Vicu je pratio ansambl „Problem” Đekija Srbljenovića, a publika ga je nagradila ovacijama.

Više možete pročitati u časopisu Volim Šibenik

Iz kategorije: Vijesti