Datum objave: 02. Studeni 2022

IZBORI / Prekrajaju se izborne jedinice. Kakve će biti politička bitka za mjesta u Saboru u XI. izbornoj jedinici, ako bude upola manja nego do sada?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Nakon popisa stanovništva koji je pokazao dramatične demografske promjene, Hrvatska mora mijenjati svoje izborne jedinice koje ni do sada nisu bile najsretnije riješene. Konačna odluka o tomu još nije donijeta jer prema riječima Andreja Plenkovića, predsjednika HDZ-a ta stranka o tome još nije provela temeljitu rasprava, no pravni stručnjaci upozoravaju da promjene moraju biti izvršene najmanje godinu dana prije izbora, a to znači najkasnije do ljeta 2023. godine.
Iako vladajuća stranka još nije „provela temeljitu raspravu” na tomu se ipak radi, a pojavili su se i konkretni prijedlozi. Prema tim prijedlozima i nacrtima doći će do promjena granica svih izbornih jedinica, a najveće će promjene doživjeti IX. izborna jedinica koja obuhvaća Ličko-senjsku, Zadarsku, Šibensko – kninsku i sjeverni dio Splitsko – dalmatinske županije. Teritorijalno to je jedna od najvećih izbornih jedinica, a prema prijedlogu novih granica već na idućim izborima bit će upola manja. Prijedlog je da u IX. izbornoj jedinici u cijelosti bude samo Šibensko – kninska županija te Zadarska županija bez sjevernog i sjeverozapadnog dijela te zapadni i sjeverozapadni dio Splitsko – dalmatinske županije. U njoj više ne bi bila Ličko – senjska županija te bi ona bila približno teritorijalno upola manja nego do sada.
Budu li ovi prijedlozi prihvaćeni bitno će se promijeniti struktura biračkog tijela u IX. izbornoj jedinici pa se već sada nameće pitanje kako će se u toj novoj konstelaciji snaga snaći i kakve će izborne rezultate postići posebno do sada najjače stranke.

Iz kategorije: Vijesti