Datum objave: 01. Studeni 2022

NAPOJNICA / Konobarima neoporeziva napojnica do iznosa od 25 000 kuna godišnje, a biti će omogućeno i bezgotovinsko davanje napojnice kod plaćanja karticama?

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Hrvatska gospodarska komora i hrvatske ugostiteljske udruge na sastanku s Ministarstvom financija i Poreznom upravom riješili su pitanja poreznog tretmana napojnica u ugostiteljstvu i mogućnosti bezgotovinskog davanja napojnice pri plaćanju karticama kako bi se radnicima u ugostiteljstvu omogućio dodatni i porezno priznati izvor prihoda. Državnim tijelima predstavljen je model uvođenja napojnice u sustav fiskalizacije koji je istovremeno porezno transparentan i za radnike u ugostiteljstvu stimulativan. Predloženo je da godišnji iznos neoporezive napojnice vezane za izdane račun, bude 25 000 kuna, a na sve iznad toga oporezivalo bi se stopom poreza na dohodak, ali bez obveze plaćanja doprinosa. Ugostitelji ovim prijedlogom žele ojačati standard svojih djelatnika i omogućiti naplatu nagrade za rad elektronskim putem te riješiti problem domaćih ugostitelja i radnika u turizmu koji su dosadašnjim poreznim tretmanom bili u nepovoljnom položaju, a poslodavci destimulirani za uvođenje bezgotovinskog plaćanja.
Prema postignutom dogovoru, Ministarstvo financija će do 1. siječnja 2024. godine ovo pitanje riješit izmjenama i dopuna Zakona o porezu na dohodak, Zakona o fiskalizaciji i Zakonu o doprinosima.
Uz model evidentiranja napojnice, Udruženje ugostitelja HGK, Ministrarstvu i Poreznoj upravi prezentiralo je i izmjene Odluke o dopuštenoj visini kala, rastepa, kvara i loma u ugostiteljstvu te model jednostavnijeg vođenja robno-materijalnog knjigovodstva što do sada nije bilo potpuno definirano, a ugostiteljima je stvaralo probleme u iskazivanju stvarnog stanja skladišta.

Iz kategorije: Vijesti