Datum objave: 31. Listopad 2022

RATNI ZLOČIN / Podignuta optužnica protiv dvojice Srba koji su u okupiranom Mratovu 1993. godine mučili i ubili tada 65 - godišnjeg slijepca

Diana Ferić
Diana Ferić

Protiv dvojice državljana Republike Hrvatske i Republike Srbije (1958. i 1955.), nedostupnih hrvatskim tijelima kaznenog progona, ​Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podiglo ​je ​optužnicu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva​.

Tereti ih se da su ​ratni zločin počinili ​u večernjim satima 27. siječnja 1993. u privremeno okupiranom selu Mratovo (zaseok Džaje, općina Promina)​,​ tijekom oružanog sukoba JNA, naoružanih paravojnih postrojbi milicije, teritorijalne obrane i vojske tzv. RSK s jedne strane, s regularnim i obrambenim oružanim snagama RH s druge strane, kao pripadnici paravojne postrojbe ​"​75. motorizirane brigade vojske​"​ tzv. RSK​. 

Mučili i ubili civila

Prema optužnici, dvojac je postupio protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata te dopunskog Protokola Ženevskim konvencijama o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba.

U kući nepoznatog vlasnika, kako ih se tereti, najprije su tukli i zlostavljali slijepog civila hrvatske nacionalnosti tada 65- godišnjaka te mu nanijeli teške tjelesne ozljede. Potom su ga izveli iz kuće, tjerali ispred sebe na otvorenom prostoru i zatim je svaki od njih dvojice ispalio u njega više hitaca iz automatske puške.

Civil je zadobio teške tjelesne ozljede, višestruke projelome lubanje te je preminuo na mjestu događaja.

Kako je objavljeno na stranicama DORH-a, u optužnici je predloženo da se okrivljenicima sudi u odsutnosti

Iz kategorije: Vijesti