Datum objave: 26. Listopad 2022

IN MEMORIAM / Umrla je Radost. Izdahnula je u 70. godini života nakon duge i teške borbe s malignom komercijalizacijom.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

U 70. godini života umrla je Radost, najstariji dječji list u Hrvatskoj. Radost je izdahnula nakon duge i teške borbe s malignom komercijalizacijom. Za opstanak se borila od 2013. godine kada je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske obznanilo da više nije zainteresirano financirati izlaženje časopis Radosti novcem iz državnog proračuna jer Radost ugrožava druge nakladničke projekte i programe.
Hrvatska nije imala ni želje ni volje sačuvati svoj dragocjeni dječji časopis kojeg uređivala i kreirala najveća imena hrvatske dječje književnosti, stripa, ilustracije, poezije i niz naraštaja vrhunskih kreativaca koji su djeci pružali isnpirativne poticaje i inspirirali je da o sebi, svijetu i životu razmišlja na ljepši i kreativniji način.
Radost je 1951. godine pokrenuo Savez pionira Hrvatske, a 1952. godine preuzima je nakladnička kuća "Naša djeca". Na vrhuncu popularnosti bila je osamdesetih godina kada je tiskan u nakladi većoj od 150 tisuća primjeraka. 2013. godine Radosti preuzima dnevnik Večernji list koji je pokušava održati u životu nakon što ju je Ministarstvo kulture otpisalo, odnosno osudilo na propast uskrativši joj potporu i okrutno je poslavši na komercijalno tržište.

 

Iz kategorije: Vijesti