Datum objave: 24. Listopad 2022

BESPLATNA EDUKACIJA / Naučite sve o biodinamičkoj poljoprivredi i samoodrživosti vašeg vrta ili plantaže bez kemijskim sredstava

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija i Centar dr. Rudolfa Steinera organizirajubesplat5nu edukaciju i radionicu pod nazivom „ Biodinamička poljoprivreda - rad u skladu s prirodom”

Biodinamika je oblik poljoprivrede koja nadilazi uzgoj usjeva bez pesticida; ima veze s unutarnjim razvojem i u službi je Zemlje i čovječanstva.

Biodinamička, a kasnije i ekološka poljoprivreda najstariji je oblik uzgoja hrane. Konvencionalna poljoprivreda koju danas poznajemo datira unazad stotinjak godina otkako se kemijska industrija okrenula proizvodnji raznovrsnih zaštitnih sredstava koja se koriste u tzv. konvencionalnoj poljoprivredi.

Nakon stotinu godina intenzivne primjene mineralnih gnojiva i mnogobrojnih kemijskih zaštitnih sredstava, stanje Zemlje kao planete i samog tla nikada nije bilo lošije. Veliku „zaslugu“ takvom stanju možemo pripisati i konvencionalnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Jedan od izlaza iz ove nezavidne situacije nudi upravo biodinamički način uzgoja.

Kako bi se netko krenuo baviti tom granom poljoprivrednog uzgoja treba koristiti biodinamičke pripravke, poštivati plodored i samo tlo koje je osnova za rad. Tlo se njeguje, ne uništava se i ne truje. Kako bi se sačuvalo za sljedeće generacije, nužno je težiti razvoju agrotehničkih mjera čija primjena omogućava održivost poljoprivredne proizvodnje, ali se istodobno temelji na kvaliteti hrane i zdravlju tla, umjesto da ga narušava. Upravo taj smjer razvoja u sektoru poljoprivrede podržava i Europski zeleni plan.

Temelji biodinamičke poljoprivrede počivaju na holističkom pristupu poljoprivrednom gospodarenju, odnosno, jedno gospodarstvo je jedan cjelovit zatvoren organizam, koji je samodostatan.

Biodinamički preparati su fermentirani pripravci mineralnog, biljnog i životinjskog podrijetla, koji se u vrlo razrijeđenim koncentracijama koriste u izradi komposta i gnojiva, te za tretiranje tla i usjeva. Ukupno je devet biološko-dinamičkih preparata i dijele se u dvije skupine: preparati za prskanje tla/usjeva i tzv. kompostni preparati.

Osnovni pripravak u biodinamičkoj poljoprivredi je tzv. pripravak 500, koji strukturira tlo i promiče rast korijenja, on pojačava mikrobiološku aktivnost koja stvara humus. To je, zapravo, aktivator koji potiče na razgradnju i djeluje tako da dubinski rahli zemlju. Ukratko, pretvara neaktivno i zbijeno tlo u dobro strukturirano i humusom obogaćeno, aktivno tlo. Osim njega, u biodinamici postoji još niz pripravaka koji se koriste na razne načine u tom tipu poljoprivrednog gospodarenja.

Više o navedenoj temi možete čuti na besplatnoj edukaciji koja će se održati u prostorima Adriatic Business Centre - ABC centar ulica Narodnog preporoda 4, Šibenik u utorak 25. listopada u 18 sati.

Radionica izrade pripravka 500 održat će se u srijedu 26. listopada u 15 sati na OPG Buntić, ulica Ivana Gundulića 25, Vodice

 

Iz kategorije: Vijesti