Datum objave: 21. Listopad 2022

PRENOSIMO / Šibenčanin Marin Mrša, vlasnik uspješnog startupa Peekator ottkriva kako se snašao na britanskom tržištu

Diana Ferić
Diana Ferić

 Hrvatski startup Peekator lani je, nakon četiri godine testiranja i rada na lokalnom tržištu, predstavio istoimenu platformu za istraživanje stavova potrošača, putem koje klijenti mogu dobiti njihovo mišljenje u roku od 24 do 48 sati. Danas imaju urede u Hrvatskoj i UK-u te provode istraživanja na svim svjetskim tržištima. Platformom Peekator lani su privukli prvu investiciju od 300.000 eura, odnosno 2,25 milijuna kuna, koliko je u Peekator uložila grupa poslovnih anđela okupljena oko tvrtke Omnia ulaganja, piše tportal.

Osim za daljnji razvoj proizvoda, formiranje prodajnog te jačanje razvojnog tima, tu su financijsku injekciju odlučili iskoristiti i za širenje na tržište Ujedinjenog Kraljevstva (UK). Službeno su sa širenjem na britansko tržište počeli prije godinu dana, kad se osnivač i direktor tvrtke Marin Mrša preselio u London kako bi to 'pogurao'. Danas to smatra jednim od najvažnijih poteza tvrtke, a u razgovoru za tportal otkrio je kako je izgledao iskorak na tržište UK-a, s kojim su se izazovima suočili na početku, koliko su napredovali te što dalje planiraju.

Tek kad negdje živite i kad se uklopite u lokalnu sredinu, možete stvarno polako početi razumijevati njihovu kulturu. U prvih šest mjeseci imali smo četiri glavna cilja: službeno otvoriti tvrtku, zaposliti prvog kolegu, pronaći prvog klijenta te dobiti vizu za mene. Naime od Brexita, ako dolazite iz zemalja EU-a, morate imati radnu vizu da biste mogli raditi i živjeti u UK-u. Otvaranje kompanije bio je jednostavan proces koji smo obavili u nekoliko dana. Što se tiče zapošljavanja, ono je bilo malčice drugačije i teže od onog na kakvo smo navikli u Hrvatskoj. Kako je ponuda poslova puno veća, imali smo solidan broj neozbiljnih kandidata koji se npr. nisu uopće pojavili na razgovoru za posao, a prethodno su se javili na oglas. Takvih ih je bilo skoro 30 posto, što nas je iznenadilo. No uspjeli smo zaposliti prvog odličnog kolegu za prodaju, a on je na kraju i doveo našeg prvog klijenta u UK-u.

Namučili smo se i s dobivanjem vize. Na kraju smo se odlučili prijaviti za Inovator vizu. Ukupno je cijeli proces njezinog dobivanja trajao pet mjeseci. Svaka ima svoje specifičnosti, a Inovator viza zahtijevala je više toga i jedna je od onih koje je najteže dobiti. Između ostalih, jedan od uvjeta je bio da nas netko od tijela za validaciju inovacija u UK-u odobri i prizna kao inovaciju na britanskom tržištu. Iako je potrajalo, uspješno smo to završili', kaže nam Mrša.

U Londonu rade u coworking prostoru za fintech i data startupe Level39, čiji su trenutačno članovi.

 

Odlučili su se dalje fokusirati na proširenje baze klijenata u UK-u, a u posljednjih šest mjeseci radili su s više od njih deset. 'Sa zadovoljstvom mogu reći da danas radimo s nekim od najvećih imena u tom području na britanskom tržištu, kao što su Havas grupa, Ketchum i OMD', navodi Mrša. Za pojedine klijente radili su i za njihov američki ured, što su u Peekatoru zapravo priželjkivali od samog početka – da im UK bude ulazna karta za tržište SAD-a. 'Polako se njihov broj povećava, a prvi nas klijenti preporučuju drugima, što je ustvari najbolji pokazatelj našeg rada', ističe Mrša.

Kao ključnu razliku između hrvatskog i britanskog tržišta Mrša navodi puno veći obujam svega u poslovanju – više klijenata, veći budžeti i puno više potrebe za različitim segmentima istraživanja tržišta. Direktor kaže i da je više konkurencije pa tako oni najbolji pokušavaju pronaći svoju kategoriju/nišu. 'Taj put smo i mi odabrali te smo krenuli u specijalizaciju za marketinške agencije', pojašnjava Mrša.

Specijalizirani za marketinške agencije

Naime nakon što su se okušali u nekoliko smjerova ispostavilo se da većinu njihovih klijenata čine marketinške agencije s preko 250 zaposlenih i svojim odjelom za istraživanje tržišta. 'Oni nas koriste kako bi isporučili svojim klijentima potrebne uvide za nove kreativne ideje, pakiranja, dizajn, nove marketinške kampanje i slično. Tamo gdje mi radimo razliku jest kreiranje novih i drugačijih pitanja koja pretvaraju upitnike u zabavna interaktivna iskustva s novim dimenzijama za analizu. Odlučili smo se trenutačno posvetiti toj niši na američkom i britanskom tržištu te biti najbolji dobavljač u toj domeni', ističe naš sugovornik.

Osim što se žele još osnažiti u svojoj niši, upravo kreću s kreiranjem specijaliziranih događanja na kojima će održavati predavanja i poticati networking. 'Radimo i na velikoj globalnoj suradnji s jednom marketinškom agencijom i nadam se da ćemo moći objaviti detalje do kraja godine, a 2023. planiramo novu rundu investiranja i iskoristili bismo je za širenje na američko tržište', najavljuje Mrša.

 Više na :tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Peekator

Iz kategorije: Vijesti