Datum objave: 19. Listopad 2022

DRUŠTVO JURAJ DALMATINAC / Prodajom obljetničkih majica prikupili novac za obnovu većeg baroknog portala u povijesnoj jezgri Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo „Juraj Dalmatinac” obnovio je još jedna vrijedni portal i povijesnoj jezgri i to u Ulici Jurja Šižgorića 3. Taj portal pripada grupi većih baroknih portala u gradu Šibeniku. Stepenasta profilacija teče po dovratnicima i nadvratniku portala što ga još uvijek povezuje s renesansnim stilom. Ali svi ostali detalji ipak pripadaju tipologiji baroknih dalmatinskih portala kakvi su izvođeni tijekom 17. i 18. stoljeća.

Baroknim detaljima pridružuje se prije svega velika profilacija u gornjem dijelu portala koja je iznimnih dimenzija. U njenom sastavu je i obla jastučasta profilacija u dnu profila koja je tipičan detalj na dalmatinskim baroknim portalima. Tom baroknom stilu pridružuje se i motiv reljefnog cvijeta izveden unutar kvadratnih baza na dnu dovratnika. Profil koji rubi dovratnike ima maleni skok u zoni nadvratnika (arhitrava), što je također sitan detalj tipičan za barokni stil. Portal krase i iznimno vrijedne i slikovite te dobro očuvane barokne drvene vratnice”, prioćili su iz Društva „Juraj Dalmatinac”.

Portal je  očišćen sitnim klesarskim alatom i mikropjeskarenjem. Dijelovi koji su nedostajali rekonstruirani su u umjetnom kamenu. Neodgovarajuće sljubnice su zamijenjene novima. Zbog različitih stupnjeva onečišćenosti portal je nakon svih odrađenih postupaka bilo potrebno tonski ujednačiti. Cijeli postupak restauracije popraćen je fotodokumentacijom.

Obnova tog portala stajala je 21.7000,00, a u potpunosti su je financirali članovi i prijatelji Društva sredstvima prikupljenim prodajom obljetničkih majica. Radove je obavio Obrt za konzervatorsko-restauratorske poslove Petra Viva iz Splita pod nadzorom Konzervatorskog odjela u Šibeniku.

Iz kategorije: Vijesti