Datum objave: 18. Listopad 2022

TVRĐAVA SVETOG NIKOLE / U ovoj turističkoj sezoni obišlo je deset tisuća posjetitelja, čeka se obnova vrijedna 100 milijuna kuna

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrđavu sv. Nikole na ulazu u Kanal sv. Ante u Šibeniku obišlo je od 1. svibnja do 10. listopada deset tisuća posjetitelja, a nakon završene sezone iz Javne ustanove Prirode Šibensko-kninske županije, koja upravlja tim UNESCO-ovim spomenikom, najavljuju nastavak njezine obnove, javlja HINA.

U međuvremenu je na temelju projektne dokumentacije pribavljena građevinska dozvola za cjelokupnu obnovu tvrđave, vrijedne oko sto milijuna kuna te sljedi raspisivanje natječaja.

Moramo biti svjesni da je Tvrđava smještena na otočiću te da može primiti samo ograničen broj posjetitelja pa zato jasno ne možemo govoriti o ogromnom broju posjetitelja“, rekla je ravnateljica Javne ustanove Anita Babačić-Ajduk.

Dok se čeka na cjelovitu obnovu, Javna ustanova Priroda nastavit će radove na sanaciji oštećenja za koje je od Ministarstva kulture i medija dobila oko 300 tisuća kuna.

Nakon što je Hrvatski restauratorski zavod izradio projektnu dokumentaciju za projekt Turističke valorizacije tvrđave sv. Nikole u Kanalu sv. Ante, vrijedan oko 2.6 milijuna kuna, načinjen je i akcijski plan upravljanja tom tvrđavom i plan upravljanja posjetiteljima, kojim je određen i ograničen broj posjetitelja jedine morske tvrđave od njih četiri na području Šibenika.

Kako je rekla Babačić-Ajduk, čeka se raspisivanje natječaja iz fondova Europske unije na koji će moći prijaviti projekt. Projekt cjelovite obnove vrijedan je oko 100 milijuna kuna, a obnova je planirana tako da se sačuva integritet spomeničke vrijednosti tvrđave sv. Nikole. 

Plan upravljanja donesen je u skladu s UNESCO-ovim smjernicama za desetogodišnje razdoblje. Posjetiteljski centar, koji je smješten nadomak te tvrđave, na mjestu negdašnje vojarne u uvali Minerska, uskoro bi trebao biti dovršen i otvoren do početka iduće sezone, a postat će prihvatni centar za cijelo područje "buffer zone".

Tvrđava sv. Nikole, drugi je UNESCO-ov spomenik u Šibeniku, nakon katedrale sv. Jakova.

Riječ je o pomorskoj obrambenoj utvrdi izgrađenoj na otočiću Ljuljevcu na ulazu u Kanal sv. Ante. Četvrta je šibenska tvrđava i jedina morska.Tvrđava sv. Nikole upisana je na 2017. godine na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu zajedničke transnacionalne nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije u razdoblju od 16. do 17. stoljeća”, koju još čine obrambeni sustav Zadra, utvrđeni grad Bergamo, utvrđeni grad Peschiera del Garda i grad-tvrđava Palmanova u Italiji te grad Kotor u Crnoj Gori.

 

Iz kategorije: Vijesti