Datum objave: 14. Listopad 2022

Kultni šibenski caffe bar „Domald” je srušen, ali vraća se nakon rekonstrukcije kuće Kužina koja na obnovu čeka već 79 godina.

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Kultni šibenski caffe bar „Domald” u Docu privremeno ne postoji. Nestao je s kućom obitelji Kužina koja je srušena da bi bila ponovno podignuta budući da je bila u tako lošem stanju da njena obnova nije bila moguća. Osim toga bila je riječ samo o dijelu kuće Kužina koji je preostao nakon što je kuća pogođena tijekom savezničkih bombardiranja Šibenika 1943. godine. Kuća Kužina od tada, a prošlo je 79 godina, nije obnavljana, a sve češće je stradavala i u poplavama za većih plima i nakon obilnijih padavina jer je potonula zajedno s rivom u Docu.
Kuća u čije je dvije preostale trećine živjela obitelj šibenskog ugostitelja Vlade Kužine izgrađena je krajem 17. stoljeća. Izgradila ju je talijanska plemićka obitelj od koje ju je krajem 19. stoljeća kupila obitelj Kužina. U prizemlju kuće djed Vlade Kužine imao je bačvarsku radnju. Nakon što je kuća teško oštećena 1943. godine, njeno je prizemlje bilo neiskorišteno sve do 1990. godine kada je Vlado Kužina u njemu otvorio caffe bar kojem je dao ime „Domald”. Ime nije izabrano slučajno, u u osvit demokracije u Hrvatskoj Vladin caffe dobio je ime po šibenskom knezu kojeg su izravno birali sami Šibenčani. Kroz naredne 32 godine, sve do ove 2022. kada je kuća srušena, a caffe (privremeno) nestao zajdno s njom „Domald” je postao jednom od najvažnijih društvenih, glazbenih pa i kulturnih institucija Šibenika. Postao je jednim od stožera rock kulture i rock glazbe u Šibenik te nositelj brojnih događaja i manifestacija. U „Domaldu” je održano više od 60 izložbi i preko 70 koncerata. Danas je gotovo nemoguće nabrojati sve šibenske rock i blues bendove, glazbene skupine, gostujuće bendove i pjevače koji su nastupili u „Domaldu” i kojima je „Domald” u jednom dugom razdoblju bio jedina klupska scena na kojoj su mogli nastupati. Književnim i poetskim večerima, promocijama knjiga i autorskim večerima ni ne zna se broja. Caffe „Domald” bio je organizator Hrvatskog festivala karikature, a godinama je bio jedina galerija šibenskog foto kluba u kojem su svoje radove izlagali njegovi članovi.

Sada se kuća Kužina u cijelosti obnavlja prema smjernicama Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Izgledom će se uklopiti drevne vedute Doca, a kada radovi budu završeniu, najavio je Vlado Kužina, ponovno će biti otvoren caffe „Domald”.

Iz kategorije: Vijesti