Datum objave: 13. Listopad 2022

DRUŠTVO JURAJ DALMATINAC / Organiziraju donatorski večer u Zagrebu radi prikupljanja donacija za obnovu šibenskih portala

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Hrvatski restauratorski zavod i Umjetnička akademija u Splitu posljednjih nekoliko mjeseci rade na projektu „Juraj obnova – zaštita i obnova portala kulturno-povijesne cjeline Šibenika“, s ciljem očuvanja arhitektonskih detalja povijesne gradske jezgre – točnije, obnove i revitalizacije 94 šibenska portala. Kako bi obnova tekla što kvalitetnije i brže, Društvo „Juraj Dalmatinac“ poziva sve Šibenčane, ali i ljubitelje kulture, umjetnosti i povijesti da podrže projekt dolaskom na donatorsku večer.

Donatorska večer održat će se 3. studenog 2022. u 19 sati u zagrebačkom klubu Peti kupe, a glazbeni program obogatit će Alen Đuras i Iva Ajduković, koji su javnost oduševili svojim dosadašnjim sjajnim izvedbama. Na donatorskoj večeri, Društvo „Juraj Dalmatinac“ plaketom će se zahvaliti dosadašnjim donatorima koji su podržali projekt, a pozivaju i ostale da ih podrže kupovinom ulaznice za donatorsku večer preko web-shopa https://www.google.com/url?q=https://shop.adriaticket.com/event-details/1913/donatorska-vecer-juraj-obnova-drustva-juraj-dalmatinac-sibenik-&source=gmail&ust=1665734562693000&usg=AOvVaw0ZY1qO8PxtFMDU8uPzcxQD">adriaticket. 

„Iako je u povijesnoj jezgri Šibenika popisano čak 494 portala različitih stilskih vrijednosti, u prvoj fazi projekta koja je trenutno u tijeku, obuhvatit ćemo 31 barokni, 27 gotičkih, 13 renesansnih i 13 renesansno-baroknih te nešto historicističkih portala iz 19. stoljeća. Šibenik je svjetski poznat upravo po svojoj kulturno – povijesnoj baštini, koja se nalazi i na UNESCO-ovoj listi. Stoga pozivamo sve zainteresirane da budu dio donatorske večeri“, rekao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“.

Šibenik se u Dalmaciji naročito ističe brojnošću sačuvanih gotičkih portala, posebno onih sa zašiljenom lunetom koji su karakteristični za drugu polovicu 15. stoljeća, kada je klesarska aktivnost u gradu bila na vrhuncu zbog aktivnog gradilišta nove šibenske katedrale. To je doba obilježio svojom nazočnošću u Šibeniku veliki majstor Juraj, a kasnije i Nikola Firentinac koji dovršava započetu katedralu. Upravo je po velikom Jurju Dalmatincu društvo za očuvanje šibenske baštine i dobilo ime. Osnovano 2011. kao nevladina i nepolitička organizacija, Društvo „Juraj Dalmatinac“ skrbi za baštinu i promociju Šibenika. Trenutno broji više od 400 članova, većinom iz Šibenika, ali i drugih dijelova Hrvatske i svijeta.

Iz kategorije: Vijesti