Datum objave: 11. Listopad 2022

FISKALIZACIJA / Snimanje prometa poreznih obveznika u turističkoj sezoni pokazalo da ih polovica nije izdavala račune

Diana Ferić
Diana Ferić

U prvih devet mjeseci u svim je djelatnostima Hrvatskoj fiskalizirano je računa u ukupnoj vrijednosti 193,1 milijarde kuna. Lani je u istom razdoblju iznos fiskaliziranih računa bio 154,6 milijardi kuna, što znači da je ove godine potrošeno oko 39 milijardi kuna više što je povećanje za 25 posto. Pokazuju to najnoviji podaci Porezne uprave

To se može pripisati dijelom rastućoj inflaciji koja na godišnjoj razini premašuje 12 posto, no s obzirom da je i broj izdanih računa u istom razdoblju također veći, i to za 12 posto – ove je godine u prvih devet mjeseci izdano 1.859.746.977 fiskaliziranih računa, a lani 1.662.422.507 – ispada da se, i kad se izuzme efekt inflacije, više kupovalo i trošilo, u gotovini ili su se peglale kartice. Za državnu blagajnu tako snažno raste baza i iznos prikupljenog PDV-a, piše Novi list.

'Iz podataka je vidljivo da je broj računa u promatranom razdoblju ove godine u odnosu na promatrano razdoblje prošle veći za 12 posto, dok je iznos računa veći za 25 posto', kažu u Poreznoj. Neslužbeno dodaju da je, s obzirom na to da smo već zašli u listopad, do ovog trenutka ukupni iznos fiskaliziranih računa u ovoj godini vjerojatno već premašio200-tinjak milijardi kuna, što bitno premašuje lanjske brojke.

Iako su rekordni iznosi fiskalizacije, čini se da je puno toga i propušteno naplatiti. Iz Porezne poručuju da su provodili pojačane nadzore fiskalizacije u razdobljuod 15. lipnja do 15. rujna na cijelom području Hrvatske, a posebno na jadranskoj obali, otocima i području Grada Zagreba. 'Porezna uprava je provodila dvije vrste nadzornih aktivnosti, i to: porezni nadzor izdavanja i evidentiranja računa (nadzor fiskalizacije na određeni dan) kod 1.036 poreznih obveznika, od čega su nepravilnosti utvrđene kod 539 poreznih obveznika, što čini 52 posto, ističu u Poreznoj.

Nadalje kažu da su provodili i porezni nadzor praćenja izdavanja i evidentiranja računa (snimanje prometa) kod 1.218 poreznih obveznika. Snimanje prometa završeno je 15. rujna te se trenutno analiziraju prikupljeni podaci u svrhu poduzimanja daljnjih nadzornih aktivnosti, zaključili su. Drugim riječima, polovina od ovih objekata koje su obišli u sezoni nije izdavala račune, odnosno zatečena je u prekršaju, no na upit Novog lista o tome kakve su im i kolike kazne razrezane, nisu dobili odgovor. Rečeno je tek da se prekršitelj prvi put kažnjava novčano, a ako ga se bar dva puta 'ulovi' da ne izdaje račune, onda slijedi i novčana kazna i mjera zatvaranja

Iz kategorije: Vijesti