Datum objave: 05. Listopad 2022

DANA SIGURNOG POBAČAJA / Š.U.M. obilježio Dan sigurnosti pobačaja i predstavio aktivističku početnicu „Na valovima feminizma”

Stanko Ferić
Stanko Ferić

Šibenska udruga mladih Š.U.M. obilježila je dan sigurnog pobačaja predavanjem i predstavljanjem feminističke početnice u Kući umjetnosti.
-Dan sigurnog pobačaja obilježava se zbog potrebe da se istaknu ženska ljudska prava i u prvi plan dovede rastuće nasilje i opresija žena te prakse kojima se ženama onemogućava jednak pristup zdravstvenoj usluzi pobačaja na zahtjev žene, bilo kroz prikrivene prakse u kojima bolnički odjeli zapošljavaju liječnike koji se prizivaju na savjest i odbijaju obavljati plaćene usluge zakonski propisane u sekularnoj Republici Hrvatskoj, bilo preko inicijativa niza ortodoksnih organizacija koje traže da pojedina vjerska ideologija diktira zakonodavni okvir države, kaže se u objavi Š.U.M.-a koji je prošle godine organizirao Platformu za reproduktivnu pravdu i ljetnu feminističku školu „Na valovima feminizma“ o pobačaju, menstrualnom siromaštvu, seksualnosti i reproduktivnoj skrbi. Jedan od ishoda te škole je aktivistička početnica „Na valovima feminizma” koju je predstavila Ivana Živković. Početnicu se u digitalnom obliku može preuzeti na linku: Na-valovima-feminizma__Aktivisticka-pocetnica-Platforme-za-reproduktivnu-pravdu.pdf (reproduktivna-pravda.hr.

Daniela Drandić, magistra zdravstvene zaštite majki i novorođenčadi; voditeljice programa Reproduktivna prava u udruzi „Roda” predstavila je rezultate istraživanja o skrb u rodilištima za rodilje, majke, novorođenčad i obitelji koje je proveo Kolaboracijski centar za zdravlje majke i novorođenčadi Svjetske zdravstvene organizacije pri Institutu Burlo Garofolo. Tijekom predavanja predstavljeni su rezultati prikupljeni u prvih 18 mjeseci pandemije za četiri zemlje koje su nekoć imale zajednički zdravstveni sustav - Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Srbija. Istraživanje daje odgovore na pitanja kakva je kvaliteta zdravstvene skrbi za žene i čemu su žene izložene u bolnicama u usporedbi prema drugim regionalnim i europskim sustavima.

Nakon predavanja otvorena je rasprava i toj temi te aktivnostima udruge „Roditelji u akciji – RODA” koja je predočila svjedočenja žena koje su preživjele različite oblike obstetričkog i institucionalnog nasilja u hrvatskom zdravstvenom sustavu. U raspravi je naglašavana potreba da se poštuju ustavom zajamčena ljudska prava i da iz okvira jednakopravnosti i demokracije proizlaze i planirane zakonske regulative u „zapadnom“, demokratski orijentiranom društvu

.

Iz kategorije: Vijesti