Datum objave: 03. Listopad 2022

JEDINI U DALMACIJI / Međunarodni program razmjene mladih Eurodyssey – izuzetna prilika za mlade diljem županije

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko-kninska županija kontinuirano od 2012. godine provodi program razmjene mladih Eurodyssey koji je 1985. godine utemeljila međunarodna organizacija Skupština europskih regija, a svrha mu je omogućiti mladim ljudima (u dobi od 18 do 30 godina) da obavljanjem prakse u tvrtkama ili institucijama iz različitih područja, steknu profesionalno iskustvo i nauče jezik zemlje domaćina. Jedina je županija u cijeloj Dalmaciji koja provodi taj program,a u cijeloj Hrvatskoj se ostvaruje samo u još jednoj županiji.

U Šibensko-kninskoj županiji preko programa uspješno su realizirane ukupno 43 razmjene mladih diljem cijele Europe. Ukupno 19 kandidata s područja Šibensko-kninske županije odradilo je u inozemstvu svoja profesionalna usavršavanja, dok je 24 mladih iz inozemstva došlo upravo u Šibensko-kninsku županiju jezično se i stručno usavršiti.

Osiguran smještaj, džeparac i tečaj jezika!

Program Eurodyssey omogućava mladim kandidatima profesionalno usavršavanje u inozemstvu, ali i pokriva sve troškove, uključujući stanovanje, mjesečni džeparac, tečaj jezika te se za mlade na razmjeni organiziraju brojne kulturne aktivnosti kako bi za vrijeme svog stažiranja što bolje upoznali regiju domaćina.

Jedini trošak sudjelovanja za mlade kandidate je trošak putovanja na stažiranje i povratka kući, što ga čini još dodatno privlačnim za mlade ljude diljem Europe.

Španjolska i Portugal kao najpopularnije destinacije!

Program nudi mladima stažiranje u brojnim regijama diljem Europe i to regijama u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Gruziji, Cipru, Rumunjskoj i Švicarskoj.

 

Pozitivna iskustva i razglednica sa šestomjesečnog stažiranja u Barceloni, naše kandidatkinje Vide Grujić 2014. godine

 

Velik izbor stažiranja – za svakog ponešto!

Program Eurodyssey na svojoj glavnoj platformi web stranici https://eurodyssey.aer.eu/ objavljuje sve natječaje za stažiranja, a koji natječaji se mogu pretraživati po regijama ili po sektorima. Svaki oglas za stažiranje u sebi sadrži sve potrebne informacije, od visine džeparca, radnog vremena, točne lokacije i opisa radnih zadataka.

 

Tko može sudjelovati?

U programu Eurodyssee mogu sudjelovati svi mladi između 18 i 30 godina koji imaju prijavljeno prebivalište u Šibensko-kninskoj županiji te imaju osnovno znanje bar jednog stranog jezika.

 

Kako se prijaviti?!

Prijave za sudjelovanje u programu Eurodyssey odvijaju se u zgradi Šibensko-kninske županije gdje se može preuzeti prijavni obrazac i dobiti sve daljnje upute. Dodatne informacije mogu se dobiti direktno od koordinatorice programa Lucije Madžar i njene email adrese Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonski na 022460763.

Kada se prijaviti?

Sudjelovanje u programu Eurodyssey moguće je tijekom cijele godine!

 Dojmovi „iz prve ruke“!

Ana-Marija Krnić, sveučilišna prvostupnica francuskog jezika i književnosti te povijesti umjetnosti uspješno je u okviru programa Eurodyssey tijekom 2020. godine završila petomjesečno stažiranje u tvrtki ISTA u Besanconu u Francuskoj.

Stažiranje u sklopu programa Eurodysséy nudi lijepo i poučno iskustvo na više razina ; ponajprije, na profesionalnom planu jer stažist ima priliku naučiti i napredovati u svojoj domeni te poboljšati svoje komunikacijske vještine, a zatim i na razini osobnog razvitka i stjecanja novih iskustava na kulturno-društvenom polju, što je svakako važno prilikom boravka u inozemstvu.

Po dolasku u mjesto gdje se stažiranje odvija, vrlo brzo organizira se susret stažista i organizatora, te je s administrativne strane (primjerice, osiguranje, otvaranje računa u banci itd.), sve jako dobro objašnjeno. Za vrijeme mog stažiranja u Besançonu u Francuskoj je, u sklopu programa Eurodysséy, boravilo desetak stažista iz Španjolske, Belgije, Portugala i Hrvatske. Većina stažista je po dolasku u istom smještaju, pa smo na taj način imali priliku družiti se, pogotovo u vrijeme karantene koja je trajala nekih mjesec dana. Što se tiče iznosa stipendije, on je u mom slučaju bio dovoljan.

Moje stažiranje u organizaciji Eurodysséya sastojalo se uglavnom od jednomjesečnog tečaja jezika i četveromjesečnog rada. Tečaj jezika omogući brzo i efikasno stjecanje jezičnih vještina i postepenu prilagodbu novoj jezičnoj i društvenoj sredini. Tijekom petomjesečnog stažiranja u uredništvu istraživačkog centra na Filozofskom fakultetu u gradu Besançonu u Francuskoj, radila sam na uređivanju triju publikacija povijesne, arheološke i lingvističke tematike. Osim toga, bilo je jako zanimljivo vidjeti iz prve ruke kako funkcionira uredništvo jednog istraživačkog centra, biti u kontaktu s istraživačima i profesorima, otkrivati koje su pozitivne strane rada u toj domeni, ali i koje su poteškoće i kako ih rješavati.

Ono što je važno naglasiti jest to da sudjelovanjem u programu Eurodyssey mladi ljudi imaju priliku dobiti mnogo više od samog iskustva u stažiranju i stjecanja novih poznanstava. Iz osobnog iskustva mogu reći da je većina stažista pronašla neku vrstu zaposlenja, stipendije za studij ili neki drugi program stručne razmjene u Francuskoj. Meni je iskustvo Eurodysséya donijelo priliku da upišem doktorat na fakultetu na kojemu sam stažirala te da nastavim, u Francuskoj, svoje obrazovanje i profesionalno iskustvo.“

 

 

Iz kategorije: Vijesti