Datum objave: 03. Listopad 2022

UPOZNAJTE NOVU ŠIBENSKU ATRAKCIJU / Turisti se zaljubili u "Šibenske violice", njihovu promenadu Šibenikom i igranje šibenskog kola

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik od ovog ljeta ima novu slatku turističku atrakciju – dvaput tjednom njegovim ulicama u povijesnoj jezgri šetaju male “Šibenske violice”, djevojčice od 2 i pol do 12 godina te jedan dječak, obučeni u šibensku nošnju, sa starinskim frizurama kakve su nekada nosile šibenske djevojke. Dio su šibenske udruge “Šibenske promenade” koju vodi Sineva Jurković. Ona je osmislila “Violice” uz financijsku potporu Turističke zajednice grada Šibenika i Grada Šibenika. Uz njezinu pratnju i pratnju Ane Kapović one jednom ujutro, a jedno uvečer prošetaju Šibenikom od Poljane, Kalelargom do šibenske katedrale i Banja. Na  svakom trgu zastanu,  otplešu šibensko kolo i otpjevaju staru pjesmu Majka Mari kose plela.

“Smisao ovog našeg projekta nije da one nauče folklor ili pjevati. Ja nisam učiteljica folklora. Ja sam samo u “Šuštinama” naučila šibensko kolo i neke stare pjesme i to im želim prenijeti. Ako se one žele baviti folklorom mogu se upisati u “Kolajnice”. Ja samo želim toj dječici prenijeti pa i usaditi ljubav prema starini, baštini, prema svom porijeklu i Šibeniku kako bi to nosili u sebi i toga se sjetile i na to bile ponosne kad budu cure pa i odrasle žene. Neka to prenose dalje”, objašnjava Sineva Jurković.

A kada šetaju gradom u toj nošnji zaista su ponose i sretne. Rado poziraju pred mobitelim i fotoaparatima jer ih turisti stalno fotografiraju. Mala Matea, koja je sudjelovala u promenadi gradom za blagdan svetog Mihovila kazala je: “Ja sam tako sretna što sam ovako lijepo obučena došla na rođendan svog grada

“Budući da nema baš izvora o tome kako su izgledale šibenske dječje nošnje sašili smo im nošnje po uzoru na one koje imaju članice udruge “Šuštine” s nekim izmjenama, prilagođenima djeci. Napravimo im starinske frizure, stavimo cvijeće u kosu i to je to. Želim da shvate da im ne treba puno da budu lijepe ida ih ljudi s divljenjem gledaju”.

Trenutno je u “Violicama” deset djevojčica i jedan dječak, Jakov Grubišić koji inače živi u Zagrebu. On je opčinjen šibenskom kapom i nosi je čak i kod kuće dok uči.

“Za sada nisam organizirala audiciju za “Violice” već sam ih odabrala preko svojih prijatelja i poznanika. Tako su naše članice Sara i Luna, unuke mog prijatelja Ive Čipčića koje žive u Zagrebu. To su nam, kako mi to zovemo, Jadrijske violice pa smo imali i na Jadriji foto seansu. Moja je želja da Violice budu prisutne tijekom cijele godine na svim bitnim događajima u Šibeniku i prezentiraju šibensku baštinu, a planiramo do kraja listopada na Poljani otplesati šibensko kolo i izvesti neke stare napjeve”, otkrila nam je Sineva Jurković.  

FOTO: Branimir Grubišić Gruby

Iz kategorije: Vijesti